Deși valul de caldură s-a mai domolit odată cu începerea toamnei calendaristice, incendiile fac încă ravagii în munții din țară. Cel mai recent, miercuri a izbucnit un incendiu puternic în Munții Buzăului, care până joi dimineață nu a fost stins și nici nu dă semne să fie controlat prea curând.
Flăcările au cuprins o pădure de foioase şi răşinoase, potrivit Mediafax, iar peste 50 de pompieri şi silvicultori intervin, la ora transmiterii acestei știri, în ceea ce se anunță a fi o intervenție de durată şi extrem de dificilă. Din cauza terenului accidentat, echipele de intervenție au fost nevoite să renunţe la autospeciale.
Pe lângă teren, alte dificultăți în stingerea incendiului le reprezintă suprafața mare incendiată și lipsa unei surse de apă. Practic, sunt formaţiuni de stâncă pe care pompierii trebuie să le escaladeze pentru a putea interveni. Și mai grav, suflă vântul, ceea ce favorizează extinderea focului.
Incendiul a izbucnit în punctul Vleuca din Munţii Buzăului şi se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ două hectare de litieră de pădure de foioase şi răşinoase, aparținând Ocolului Silvic Gura Teghii, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, Vasile Prahoveanu.
În urmă cu aproape două săptămînni, un alt incendiu puternic a izbucnit în Munţii Penteleu, tot pe raza comunei Gura Teghii. Pompierii au intervenit atunci timp de aproape trei zile pentru stingerea incendiului, care a mistuit 170 de hectare de păşune şi pădure aparţinînd Academiei Române.