Incendiu la o fermă de măgărițe din Bihor. A fost stins de pompieri în aproximativ şapte ore

Incendiu la o fermă de măgărițe din Bihor. A fost stins de pompieri în aproximativ şapte ore
Sursa foto: Pixabay

O fermă de măgăriţe din comuna Cetariu, județul Bihor, a fost cuprinsă, joi, 05 septembrie, de un incendiu masiv, pentru stingerea căruia pompierii militari au acţionat timp de şapte ore.

Focul a izbucnit la baloţii de fân

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor a transmis că focul a izbucnit la baloţii de fân, cel mai probabil din cauza autoaprinderii plantelor furajere, determinate de caniculă.

Solicitaţi prin numărul 112, la faţa locului au fost mobilizaţi pompierii militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Gărzilor Tinca şi Sălard, scrie Agerpres.

În momentul sosirii autorităților, ardeau generalizat 600 de baloţi de paie, depozitaţi în stive compacte, cu pericol de propagare la trei grajduri din proximitate, unde se aflau peste 500 de animale.

În caz, pompierii militari au acţionat cu autospecialele de lucru cu apă şi spumă, realizând concomitent dispozitive pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Autoritățile au fost ajutate şi de localnici care au intervenit cu două buldoexcavatoare.

„Intervenţia de stingere a durat aproximativ 7 ore, fiind îngreunată de vântul puternic. Salvatorii au reuşit să lichideze incendiul în limitele găsite, protejând astfel adăposturile de animale. În urma producerii incendiului au ars aproximativ 650 de baloţi de fân şi deşeuri de cauciuc. Din fericire, nu au existat persoane rănite”, a precizat, în comunicat, reprezentanta ISU, Alina Butaci.

Recomandările autorităților

În urma incendiului, conducerea ISU a atenţionat asupra depozitării plantelor furajere şi a recomandat o serie de măsuri de prevenire a incendiilor provocate de autoaprinderea plantelor furajere.

„Prin natura lor combustibilă, furajele constituie un pericol în ceea ce priveşte riscul de producere a incendiilor, întrucât se autoaprind când sunt depozitate umede sau se aprind foarte repede în prezenţa oricărei surse de foc deschise, deoarece au temperaturi de aprindere foarte mici”,  conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`