Incendiile uriașe și intense care au transportat foarte mult fum în emisfera nordică au dus la cea mai mare poluare din ultimii 22 de ani
Emisfera nordică a avut un număr mare de incendii intense în prima jumătate a verii, transportând cantități mari de fum în Eurasia și America de Nord. Incendiile de la sfârșitul primăverii și începutul verii din Canada, Alaska și estul Rusiei contribuie la emisiile masive de carbon.
Cea mai intensă poluare din ultimii 22 de ani
Cercetările efectuate de Serviciul de monitorizare a atmosferei (Cams) Copernicus au arătat că incendiile de vegetație uriașe și intense s-au dezvoltat de-a lungul primăverii și verii târzii, în Canada, Alaska și estul Rusiei.
Aceste incendii de vegetație sunt în general cauzate de perioade lungi de condiții calde și uscate în zonele cu vegetație înaltă și au dus la creșterea emisiilor de carbon și la degajarea de fum. De asemenea, fumul a început să se extindă mult mai spre nord, ajungând peste Oceanul Arctic până în Arctica.
Emisiile provenite de la incendiile rusești din iunie și iulie au fost mai puternice decât cele din ultimii doi ani, iar incendiile din regiunea Oblast Amur au condus la eliberarea a 17,2 megatone de carbon pentru o perioadă de doar două luni, cea mai intensă din ultimii 22 de ani.
Canada a avut, de asemenea, unele dintre cele mai mari totaluri înregistrate, cu emisii totale de carbon de 11,1 megatone și 13,2 megatone pentru Columbia Britanică și, respectiv, Alberta, în lunile iunie și iulie.
Potrivit cifrelor oficiale rusești, numărul incendiilor de vegetație din acest an a scăzut cu 30% față de anul precedent, dar suprafața arsă este cu 50% mai mare, evidențiind intensitatea incendiilor.
Aceste emisii crescute de fum au dus la niveluri foarte ridicate de poluare a aerului și pot duce la diverse complicații de sănătate.