Încălzirea globală a „dublat” șansele de ploi extreme în Europa, în septembrie. Inundațiile au făcut dezastru din Austria până în România

Publicat: 25 09. 2024, 12:06
Actualizat: 30 09. 2024, 14:35
Urmări ale inundației din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Poluarea cauzată de încălzirea planetei a dublat șansa nivelurilor extreme de ploi care au lovit Europa centrală în septembrie, a constatat un studiu. Cercetătorii au descoperit că încălzirea globală a agravat cele patru zile de precipitații abundente care au dus la inundații mortale în țări din Austria până în România.

Ploile abundente au transformat pâraiele calme în râuri sălbatice

Ploile au fost întărite cu cel puțin 7% din cauza schimbărilor climatice, a constatat World Weather Attribution (WWA), ceea ce a dus la afectarea orașelor cu volume de apă care ar fi fost mai puțin probabil să apară dacă oamenii nu ar fi încălzit planeta.

„Tendința este clară”, a spus Bogdan Chojnicki, climatolog la Universitatea de Științe ale Vieții din Poznań și coautor al studiului. „Dacă oamenii continuă să afecteze atmosfera cu emisii de combustibili fosili, situația va fi mai gravă.”

Furtuna Boris s-a blocat deasupra Europei Centrale la mijlocul lunii septembrie și a adus cantități record de ploaie asupra Austriei, Republicii Cehe, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei. Ploile abundente au transformat pâraiele calme în râuri sălbatice, declanșând inundații care au distrus case și au ucis două duzini de oameni.

Cercetătorii au spus că măsurile de adaptare au redus numărul morților în comparație cu inundații similare care au lovit regiunea în 1997 și 2002. Ei au cerut o mai bună apărare împotriva inundațiilor, sisteme de avertizare și planuri de răspuns la dezastre și au avertizat împotriva continuării reconstrucției în regiunile predispuse la inundații. .

„Aceste inundații indică cât de costisitoare devin schimbările climatice”, a spus Maja Vahlberg, consilier tehnic la Centrul Climatic al Crucii Roșii și Semilunii Roșii și coautor al studiului. „Chiar și cu zile de pregătire, apele inundațiilor au devastat în continuare orașe, au distrus mii de case și au făcut ca Uniunea Europeană să acorde ajutoare de 10 miliarde de euro”.

Oamenii de știință au comparat precipitațiile înregistrate în Europa Centrală pe parcursul a patru zile în septembrie cu cantitățile simulate pentru o lume care ar fi cu 1,3 °C mai rece – nivelul de încălzire cauzat până în prezent de arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii. Ei au atribuit o „dublare a probabilității și o creștere cu 7% a intensității” influenței umane.

Fiecare grad celsius de încălzire permite aerului să rețină cu 7% mai multă umiditate

Fizicienii au demonstrat că fiecare grad celsius de încălzire permite aerului să rețină cu 7% mai multă umiditate, dar dacă face acest lucru depinde de disponibilitatea apei. Ploile din centrul Europei s-au dezlănțuit atunci când aerul rece din Arctica s-a întâlnit cu aerul cald și umed din Marea Mediterană și Marea Neagră.

Mările mai calde îmbunătățesc partea ploioasă a ciclului hidrologic, deși tendința pe părți ale pământului este către condiții mai uscate, a spus Miroslav Trnka, un cercetător în climă la Institutul de Cercetare a Schimbărilor Globale, care nu a fost implicat în studiu. Când condițiile sunt atinse, a spus el, „poți avea inundații extreme”.

Trnka a comparat factorii care duc la precipitații extreme cu jocul la loterie. Creșterea riscului din cauza încălzirii globale, a spus el, a fost ca și cum ați cumpăra mai multe bilete de loterie, pe o perioadă mai lungă de timp și schimbând regulile, astfel încât mai multe combinații de numere să ducă la un câștig.

„Dacă pariezi suficient de mult, ai șanse mai mari la un jackpot”, a spus Trnka.

Studiul a constatat că ploi mai abundente de patru zile s-ar produce dacă lumea se încălzește cu 2°C peste nivelurile preindustriale, cu o creștere suplimentară de astăzi de aproximativ 5% a intensității precipitațiilor și 50% în probabilitate.

Alți factori ar putea crește acest lucru și mai mult, cum ar fi ondulația curentului cu jet, despre care unii oameni de știință suspectează că prinde tot mai mult sistemele meteorologice într-un singur loc, ca urmare a încălzirii globale.