Încălcări are drepturilor salariaților români, în special tineri și femei gravide, relevate de CEDS
Raportul Comitetului European pentru Drepturi Sociale (CEDS) pentru anul 2015 scoate la iveală unele încălcări ale drepturilor angajaților din România, mai ales în cazul tinerilor și femeilor gravide, informează agerpres.ro.
Aceste informații publicate de CEDS vin cu o solicitare pentru autoritățile române, anume garanția că familiile rome beneficiază de locuințe adecvate și că migranții nu vor fi expulzați în țările lor.
Raportul cuprinde 25 de concluzii în cazul României, 11 fiind de conformitate, alte 11 de neconformitate, restul de trei nefiind completate din cauza lipsei de informații a Comitetului.
Printre concluziile de neconformitate se face referire la articolul 7 al Cartei, anume dreptul copiilor și tinerilor la protecție). Așadar, evaluarea menționează că nu sunt garantate interzicerea folosirii forței de muncă din rândul copiilor sub 15 ani sau prevenirea condiționării angajării lor în funcție de un anumit nivel de educație.
CEDS consideră că tinerii sunt discriminați din punct de vedere salarial, critică faptul că nu e stabilit ca timpul petrecut în programele de formare profesională să fie remunerat la fel ca programul normal de lucru, dar și că dreptul la concediul anual plătit nu este garantat în practică.
Printre neregurile sesizate se mai numără și negarantarea unor despăgubiri corespunzătoare în cazul concedierilor abuzive ale femeilor aflate în perioada prenatală sau în concediu de maternitate, screeningul insuficient în cazul femeilor gravide și al copiilor mici, lipsa unui sistem minim de asistență pentru cei aflați în concediu medical și nivelul inadecvat al asistenței sociale acordate inclusiv persoanelor vârstnice fără resurse.