Încă un protest în Capitală: Peste 300 de profesori pichetează Ministerul Educației

Încă un protest în Capitală: Peste 300 de profesori pichetează Ministerul Educației
Foto: evz.ro

Peste 300 de profesori pichetează vineri Ministerul Educaţiei. Timp de o oră, între 15:00 și 16:00, dascălii din trei federaţii sindicale îşi scandează nemulţumirile sub ferestrele biroului ministrului Daniel Funeriu. Apoi, profesorii de la Spiru Haret, FSLI şi Federaţia Educaţiei Naţionale vor pleca în marş spre Piaţa Universităţii, unde se vor alătura celorlalţi manifestanţi.

Sindicaliştii reclamă faptul că, pentru 2012, Guvernul nu a anunţat nicio măsură prin care să compenseze reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi că învăţământul românesc va avea un buget insuficient, doar 2,3% din PIB.

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, președintele executiv al Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că ministrul Educației, Daniel Funeriu nu ia în considerare cererile instituțiilor, precizând că ultima comisie de dialog social a fost în 31 august 2011.

 „Am solicitat nemumărate audiențe, dar Funeriu refuză categoric orice dialog, fapt ce intră în contradicție cu spusele lui Emil Boc, care spune că Funeriu este dispus dialogului social. Ultima comisie de dialog social la Ministerul Educației a fost în 31 august 2011, când nu s-a rezolvat nimic”, a spus Nistor.

Pe lista nemulțumirilor, acesta l-a trecut și pe Emil Boc, despre care a spus că ignoră propunerile stucturilor sociale.

„Premierul a avut o întreagă listă de probleme pe care trebuia să le rezolve, însă a ignorat orice propunere din partea structurilor sociale.Premierul nu poate fi credibil decat dacă rezolvă în primul rând lista cerințelor. Funeriu nu se bate pentru educație, el nu este decât un politician și atâta tot”, a mai spus Marius Nistor.

Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri după conflictul dintre manifestanţi şi forţele de ordine de joi seară, din Piața Universității. Înainte de miezul nopţii, jandarmii au  intrat în forţă în piaţă şi au eliberat piaţa -  manifestanţii au fost împinşi spre gura de metrou şi spre trotuarele de la Universitate. Cei mai virulenţi au fost suporterii – au aruncat cu sticle, cu pietre şi petarde. O parte dintre ei au fost urcaţi în dubele jandarmeriei şi duşi la Poliţie.

Vezi AICI mai multe detalii despre protestele din București.

După ce s-au baricadat cu gardurile de protecţie şi le-au râs în faţă jandarmilor, câţiva dintre protestatarii scăpaţi de sub control au încăput în cele din urmă pe mâinile forţelor de ordine.

O persoană care se afla în secţia de Poliţie a avut nevoie de intervenţia medicilor. Mulţi dintre protestatarii ajunşi la secţie susţin că au primit şi ceva „corecţii din partea jandarmilor”.

Manifestanţii care şi-au petrecut noaptea la secţiile de Poliţie au spus că vor continua să vină la proteste.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`