Cum s-a ajuns în situația ca la CE Oltenia să moară 15 oameni de la începutul anului. Lider sindical: „În zonele acestea cu minereu de cărbune există și uraniu foarte mult” / „Suntem lăsați să murim pe aici”

Publicat: 09 10. 2019, 13:01

EXCLUSIV ONLINE // CE Oltenia se confruntă cu o problemă gravă, după ce miercuri a decedat al 15-lea muncitor de la începutul anului. Condițiile grele de muncă, dar și vârsta de pensionare care ar trebui scăzută duc la situația în care personalul îmbătrânit al Complexului Energetic Oltenia să își riște sănătatea care se deteriorează an de an. Două inițiative legislative au fost inițiate pentru a scădea vârsta de pensionare, dar până în acest moment nici una nu a trecut de Parlament. Liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 a detaliat pentru B1.ro cum s-a ajuns în situația în care rata angajaților care se îmbolnăvesc și mor să fie în creștere.

Sunt 15 cazuri de oameni care au decedat, acest om a decedat în această dimineață făcând infarct în somn, era bolnav cu inima datorită stresului de la locul de muncă. Investiții nu există, ni se cere producție și noi nu avem cu ce. Oamenii sunt obligați să facă imposibilul pentru a da cărbunele necesar pentru asigurarea siguranței sistemului național. Noi lucrăm în condiții extreme, iarna la -16 grade poate și mai mult, pe noroi, pe zăpadă mare, vara iar la condiții extreme de căldură, la 45 de grade. Au fost și cancere, la noi în zonele acestea cu minereu de cărbune, există și uraniu foarte mult. Ei spun că există uraniu în concentrații de 80, dar ele sunt de 200, noi ar trebui să fim într-o grupă specială”, a declarat pentru B1.ro Nicu Bunoaică lider sindical CEO Oltenia.

Proiectul de lege care nu a trecut nici ieri de parlament prevede ca vârsta de pensionare să fie scăzută de la 57, la 55 de ani.

Nu s-a discutat proiectul de lege din cauza faptului că avea o problemă un deputat PSD, trebuia să i se ia imunitatea. Noi am fost mai puțin imporanți pentru ei, suntem lăsați să murim pe aici. Complexul Energetic Oltenia nici nu face nimic pentru a asigura condiții de muncă mai bune”, spune Nicu Bunoaică.

În caz că nu se iau măsuri minerii se gândesc la o nouă grevă după cea din ianuarie anul curent când protestele spontane au fost declarate ilegale.

Minerii vor face grevă dacă ei nu se gândesc foarte bine și nu se reduce vârsta de pensionare și cei din conducerea complexului și din Ministerul Energiei să ducă o politică de întinerire a personalului din zona minieră. Nu mai au nimic de pierdut decât viața, nu mai vor nimic, nici salarii, numai să plece acasă oamenii sunt bolnavi„, a mai spus sindicalistul.

Minerul decedat miercuri avea 51 de ani și era angajat al Carierei Miniere Jilț Nord din cadrul CEO și a decedat în somn. IPJ Gorj a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.