Încă un medic acuză sistemul pentru reacția de după tragedia din ”Colectiv”: Nu este cazul ca factorii responsabili să fie demişi urgent?
Noi acuzații în privința modului în care au fost tratață răniții din Colectiv vin din partea medicului Dragoș Slăvescu, informează Puterea.
Slăvescu a fost voluntar la Spitalul Floreasca în noaptea tragediei și apoi a participat la consultările de la Cotroceni, fiind unul dintre reprezentanții societății civile.
Acesta susține că ambulanțele au ajuns târziu la fața locului ”ceea ce înseamnă expunere prelungită la agent termic, inhalare de gaze, hipoxie şi altele” și că repartiția pacienților a fost haotică, fiind nevoie ulterior de o redistribuire a lor între spitalele din Capitală.
Acest fapt ”a fost deosebit de grav, pentru ca orice întârziere a stabilizării şi iniţierii tratamentului specializat este vitală şi modifică evoluţia ulterioară raportată la rata de supravieţuire”, susține medicul, care s-a mai referit și la condițiile necorespunzătoare de transport ale răniților.
Odată ce pacienții au fost stabilizați, era necesară o evaluare completă a situației. Acesta ar fi relevat faptul că sunt prea puțini medici pentru a face față numărului de victime.
”Autorităţile competente trebuiau să declanşeze mecanismele europene de ajutorare şi să iniţieze transportul pacienţilor către unităţi specializate pentru marii arşi din străinătate în primele trei zile.
Factorii decidenţi din sănătate au refuzat sistematic ajutorul internaţional în prima săptămână, susţinând că sistemul medical românesc are capacitatea de tratament atât din punct de vedere logistic cât şi uman”, mai susține Dragoș Slăvescu.
El a mai acuzat autoritățile că au făcut declarații contradictorii, că au mințit și, prin urmare, au de dat explicații.
”Cu toate că se ştia despre gravitatea infecţiilor nosocomiale, evoluţia negativă a unora dintre pacienţi a fost pusă întru totul pe seama complicaţiilor pulmonare. Aşa se face că trei dintre pacienţii de la Spitalul de Arşi au decedat din cauza infecţiilor, fapt recunoscut în urma presiunii publice.
Cine răspunde şi pentru acest fapt?! Nu este cazul ca factorii responsabili să fie demişi urgent?”, a mai afirmat medicul, pentru Puterea.