Încă 92 de cazuri COVID-19 cu tulpina britanică. Rata de confirmare la ultimul set de probe e de 100%. „Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți”

Încă 92 de cazuri COVID-19 cu tulpina britanică. Rata de confirmare la ultimul set de probe e de 100%. „Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un întreg lot de 92 de probe analizate de specialiștii Grupului MedLife conține tulpina de coronavirus descoperită în Marea Britanie. Probele au fost selectate în mod aleatoriu. Nu a fost identificat, însă, vreun caz cu tulpina sud-africană sau braziliană.

Distribuția pe județe a noilor cazuri COVID cu tulpina britanică:

  • București – 46 de cazuri,
  • Olt – 10 cazuri,
  • Brașov – 9 cazuri,
  • Dâmbovița – 6 cazuri,
  • Teleorman – 5 cazuri,
  • Prahova, Galați și Constanța – câte 3 cazuri,
  • Argeș – 2 cazuri;
  • Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomița și Sibiu – câte 1 caz.

100% din ultimele probe analizate au tulpina britanică de COVID. Avertismentele specialiștilor

Medlife a transmis că prevalența pe loturile analizate a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie. Acum a ajuns la 100%. „Această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecțiozitate, dar și de severitate”, se arată într-un comunicat.

„Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauți, să respectăm cu strictețe măsurile de protecție, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Totul se întâmplă în condițiile în care presiunea pe spitale a crescut, iar personalul medical este tot mai epuizat.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că, în acest moment, vaccinarea este singura soluție care ne poate scăpa de această pandemie, care va permite revenirea economică și reluarea unui ritm cât mai normal al vieții. Până la imunizarea în masă, măsurile de protecție nu pot fi diminuate”, a transmis Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.

Acesta a atras atenția că ritmul de vaccinare s-a temperat, în loc să se accelereze: „Autoritățile ar trebui să ia în vedere creșterea cât mai curând a capacității de vaccinare, astfel încât să ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate în fiecare zi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`