Ministerul Apărării a transmis că încă cinci elicoptere ucrainene au primit aprobarea de survol din partea autorităților române și se îndreaptă spre Brașov. Alte patru au intrat marți în spațiul aerian al României. În total, 14 elicoptere au primit aprobarea de zbor prin România în perioada următoare.
„Ca urmare a primirii aprobărilor diplomatice de survol din partea autorităților române, încă cinci elicoptere ucrainene configurate pentru executarea misiunilor civile și fără armament la bord se află, la acest moment, în deplasare către județul Brașov, pentru operațiuni de mentenanță planificate la Airbus Helicopters România. Și pentru aceste aeronave au fost depuse, conform reglementărilor aeriene naționale, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil.
În total, au fost acordate aprobări diplomatice de survol, pentru deplasarea către Airbus Helicopters România, pentru 14 elicoptere, restul aparatelor de zbor urmând a sosi în perioada imediat următoare”, a transmis Ministerul condus de Vasile Dîncu (PSD).
Cât despre primele patru elicoptere, Ministerul Apărării a comunicat faptul că autoritățile ucrainene ne-au solicitat aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, Brașov, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. Aceste elicoptere sunt configurate pentru executarea misiunilor civile și nu sunt înarmate.
Duminică, un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării a avertizat că orice țară care își oferă Ucrainei aerodromurile sau aeroporturile sale pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată ca intrată în conflict.
„Practic, întreaga aviaţie de luptă a Ucrainei a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine”, a spus Igor Konaşenkov.
Asta în contextul în care, recent, România a returnat Ucrainei avionul de vânătoare Suhoi Su-27 ce aterizase pe aeroportul din Bacău chiar în prima zi a conflictului.
„Avionul a plecat din România neînarmat tocmai pentru a evita orice situație în care să putem fi acuzați că a zburat o aeronavă de luptă să poată să intre direct în acțiune de pe teritoriul țării noastre. Ca atare, nu văd de ce am fi acuzați că am desfășurat astfel de activități. A fost absolut public, transparent, fără niciun fel de intenție de a ascunde ceva, asta este situația reală”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.