Încă 15 şantiere pentru consolidarea imobilelor vor fi deschise în Bucureşti, în 2024
În București, unde deja există trei șantiere pentru consolidarea imobilelor, a fost anunțată planificarea pentru deschiderea a încă 15 în anul următor, potrivit Economica.net. Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a prezentat aceste detalii, iar în prezent, lucrările sunt în desfășurare pe mai multe șantiere. Această măsură face parte dintr-un efort de a asigura securitatea clădirilor din București, în special a celor afectate de risc seismic.
Nicuşor Dan a vizitat unul dintre șantierele de consolidare pentru a verifica stadiul lucrărilor
În perioada următoare vor începe lucrările la imobilul din str. Boteanu 3A şi 3B, care are 90 de apartamente. A fost încheiat contractul şi a fost obţinută autorizaţia de construire, iar în prezent se desfăşoară procesul de relocare a locatarilor, scrie Agerpres.
Precizările au fost făcute în contextul în care primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vizitat marţi unul dintre șantierele de consolidare pentru a verifica stadiul lucrărilor. Clădirea vizitată, situată pe strada Blănari nr. 14, este un monument istoric și va fi consolidată pentru a rezista la un eventual cutremur. Lucrările au început cu decopertarea pereților și vor continua cu etapa de consolidare propriu-zisă, care include îmbrăcarea pereților cu armătură și turnarea betonului prin procedura de torcretare.
Contribuția financiară a proprietarilor
Proprietarii clădirilor consolidate vor trebui să achite sumele care nu sunt acoperite din bugetul local sau Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe parcursul a zece ani.
Din această toamnă, Primăria Capitalei și primăriile de sector vor demara un program de evaluare vizuală rapidă a clădirilor pentru a determina prioritățile în consolidare. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre care reglementează acest aspect se află în așteptare de trei luni și nu a fost încă adoptat de Consiliul General al Capitalei.
Conform Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, în ultimii 30 de ani, au fost consolidate 101 imobile în București, iar 27 dintre acestea au fost realizate de către autorități. Lucrările de consolidare sunt gestionate în funcție de principiul „primul venit, primul servit”, iar acest principiu este valabil și pentru Programul Național pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.