Încă 10 cazuri cu tulpina britanică a noului coronavirus au fost descoperite în România. Bilanțul a ajuns la 18 pacienți / Din probele analizate până acum NU a fost identificat niciun caz cu tulpina din Africa de Sud în ţara noastră
Încă 10 cazuri cu tulpina britanică a virusului COVID-19 au fost descoperite în România, în urma unei analize de laborator. Din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.
Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.
“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.
Totodată, în cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe identificarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialștilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății.
În total în România au fost confirmate 18 cazuri de infectare cu noua tulpină a COVID-19
În total în România au fost confirmate 18 cazuri de infectare cu noua tulpină a COVID-19. Până la rezultatele epidemiologice de astăzi, Ministerul Sănătății a anunțat miercuri depistarea altor trei cazuri de infectare cu noua tulpină britanică. Asta după ce luni, autoritățile au anunțat depistarea celui de-al patrulea cazde infectare cu tulpinaB.1.1.7, în persoana unui bărbat de 39 de ani din Suceava. Acesta s-a întors din Marea Britanie pe 5 ianuarie, a fost testat pozitiv cuCOVID-19pe 9 ianuarie, iar în prezent este internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava.
Un al cincilea caz de infectare cu tulpina britanică de coronavirus a fost confirmat marți pe teritoriul României.Este vorba despre un bărbat în vârstă de 69 ani, pensionar din Constanța.Pacientul de 69 de ani nu a călătorit în străinătate în ultima perioadă.
Alte două cazuri de contaminare cu tulpina din Marea Britanie au fost anunțate vineri, 22 ianuarie. Este vorba despre două persoane din București. Unul dintre pacienți lucrează la Școala Gimnazială 28 din Capitală, unde între timp a apărutun adevărat focarde coronavirus.
Ministerul Sănătății anunța sâmbătă că alte 9 persoane, contacți ai pacientului în cauză, au fost testate pozitiv cuCOVID-19. Ulterior, ancheta epidemiologică a fost extinsă, iar DSP București a prelevat probe de la alte 11 persoane, dintre care7 au fost pozitivela SARS-CoV-2. În cazul a patru dintre aceste probe urmează să se facă secvențierea pentru a se stabili dacă este vorba despre infectare cu tulpina din Marea Britanie.
Prima persoană din România, confirmată ca fiind infectată cu tulpina britanică de SARS-CoV-2, este o tânără din județul Giurgiu, care s-a vindecat între timp.
Un nou focar de infectare cu noua tulpină deCOVID-19ar putea fi depistat la Botoșani. Autoritățile sanitare cercetează această ipoteză și au solicitat analize suplimentare ale probelor recoltate de la pacienţii din localitatea Havârna, confirmaţi pozitiv la testulCOVID-19.
Oficialii DSP suspectează că ar fi vorba despre noua tulpină din cauza nivelului ridicat de infectare. Rata de infectare cu noul coronavirus în localitatea Havârna, localitate care se află în carantină, a ajuns, vineri, la 13,48 cazuri la 1.000 de locuitori.
Avertisment privind creșterea numărului de cazuri de COVID-19
Medicul Virgil Musta a lansat un avertisment dur, legat de noua tulpină a virusului Covid! Dacă aceasta s-ar răspândi în țara noastră, foarte probabil ne vom confrunta din nou cu o creștere a numărului de cazuri de infectare.
MediculVirgil Mustade la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara a declarat, într-un interviu oferit pentru HotNews.ro, citat de b1.ro, că mulți români cu forme severe de Covid vin la spital abia după ce boala a avansat foarte mult.
„Din păcate, vin mulți cu forme severe, pentru că mulți dintre cei care vin stau acasă prea mult, vin abia când li se agravează boala, când respiră foarte greu, cu afectare pulmonară peste 50%. De aceea, și terapia, în cazul lor, este mult mai dificilă, iar mortalitatea este încă mare”, a precizat medicul Musta.