Înalta Curte a decis, joi, să atace la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat, potrivit G4Media.
Înalta Curte este una dintre instituțiile care pot sesiza CCR în legătură cu acte normative aprobate de Parlament.
Decizia a fost luată deși pensiile speciale rămân neatinse vreme de câțiva ani și nici vârsta de pensionare nu va fi afectată o vreme.
În plus, au fost introduse anumite excepții de la cumulul pensiei cu salariul.
Marius Budăi, ministrul Muncii, declara că vârsta minimă de pensionare va fi generalizată la 65 de ani, dar magistrații apar în proiect cu 60 de ani. În plus, această prevedere va fi aplicată din 2035.
Astfel, până în 2025, inclusiv, magistrații se vor putea pensiona în continuare la 50 de ani. Vârsta minimă de pensionare va crește treptat, până în 2035, când va ajunge la 60 de ani. În plus, vechimea minimă minimă în funcția de judecător, procuror urcă la 25 de ani, comparativ cu 20 în prezent, abia din 2029.
Președinta Înaltei Curți, Corina Corbu, i-a convocat pe judecătorii instanței supreme, joi, în Adunarea Generală, pentru a sesiza Curtea Constituțională cu privire la legea pensiilor speciale.
Judecătorii instanței supreme au fost convocați în sistem de videoconferință pentru constituirea în secții unite în vederea exercitării atribuției pentru:
1. Sesizarea Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate înainte de promulgare asupra legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a legii nr. 227/2015 privind codul fiscal:
2. Sesizarea Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate înainte de promulgare asupra legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a legii nr. 227/2015 privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare”.