Înalta Curte a confirmat definitiv decizia Curții de Apel București de a suspenda pedeapsa primită în urmă cu șapte ani de Gabriel Popoviciu în dosarul Băneasa, potrivit G4Media.ro.
În mai, Curtea de Apel București a admis o cerere de revizuire formulată de omul de afaceri și a dispus suspendarea pedepsei și rejudecarea procesului de la zero, dar DNA a contestat decizia.
Gabriel Popoviciu, care s-ar afla în prezent la Londra, fusese condamnat de justiția română la șapte ani de închisoare în dosarul Băneasa, deoarece ar fi obținut fraudulos terenurile din Băneasa unde se află IKEA și Ambasada SUA în România.
În august 2019, o instanța britanică a decis să îl predea pe Popoviciu la București, dar decizia de predare a fost anulată pe 11 iunie 2021 de Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor, care a admis apelul omului de afaceri pe motiv că acesta nu ar fi avut parte de un proces echitabil în România.
Gabriel Popoviciu a avut parte de cei mai buni avocați de la Londra în materie de extrădări, printre care și Edward Fitzgerald QC. Pe 4 ianuarie 2021, avocatul reușise să convingă instanța să nu îl extrădeze în SUA pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, care era căutat de FBI sub acuzații de spionaj. Totuși, pe 10 decembrie 2021, un alt complet al Înaltei Curți a Angliei hotăra că Assange poate fi extrădat în SUA.
Același avocat i-a reprezentat pe Silvio Berlusconi la CEDO, pe miliardarul rus Boris Berezovsky și pe cecenul Akmed Zakaev în procesele de extrădare în Rusia.
Apărarea lui Popoviciu a fost asigurată și de alți avocați cu notorietate pe scena mondială, cum ar fi Hunter Biden, fiul actualului președinte american, Louis Freeh, fost șef FBI, și Rudy Giuliani, fost primar în New York și avocat al lui Donald Trump.