În sute de localități oamenii primesc apă cu porția, din cauza scetei din România. Acum și navele de pe Dunăre au rămas blocate

În sute de localități oamenii primesc apă cu porția, din cauza scetei din România. Acum și navele de pe Dunăre au rămas blocate
Imagini dramatice: Dunărea seacă pe zi ce trece, încât epavele barjelor scufundate au ieșit la suprafață. Sursa Foto: Captură Video/Digi24.ro

Pe Dunăre, convoaiele de barje au început să eșueze. Iar de miercuri încep lucrările de dragare pentru a fi evitată blocarea navigației.
Între timp, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare gestionate de Apele Române este de 78 la sută, în scădere față de săptămâna trecută.

Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui și Bacău

Cel mai rău este în Moldova. În peste 420 de localități au fost impuse restricții privind furnizarea apei, iar trei sute se confruntă cu fântâni secate. Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui și Bacău. Între timp, în Roman se fac lucrări la rețeaua de alimentare cu apă după ce instalațiile vechi s-au fisurat.

În judetul Iași, oamenii din 80 de localități primesc apă potabilă doar câte șase ore pe zi. Din cauza secetei, apa ajunsă în stația de tratare este plină de nămol și e nevoie de aproape 16 ore pentru a fi curățată.

Între timp, cotele și debitul Dunării sunt foarte scăzute încă de la intrarea în țară, pentru că nici în vestul Europei nu s-au înregistrat precipitații importante. Iar asigurarea adâncimilor minime pentru navigarea în siguranță este dificilă.

Cotele apelor Dunării sunt în scădere pe tot sectorul românesc. Nu se anunță precipitații. Problema este că au apărut și incidente. Sunt convoaie care au eșuat în ultima perioadă, iar Administrația Fluvială a Dunării de Jos a emis un avertisment către navigatori să respecte cu strictețe semnalizarea de pe fluviu, anunță Știrile ProTV.

În aceste condiții, proprietarii navelor înregistrează pierderi semnificative. Pentru a traversa punctele critice, comandanții sunt nevoiți să desprindă barjele una câte una din convoaie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`