În România există un sat în care se vorbește o limbă secretă. Cum s-a păstrat de-a lungul celor 100 de ani de când a fost inventată

În România există un sat în care se vorbește o limbă secretă. Cum s-a păstrat de-a lungul celor 100 de ani de când a fost inventată
sursă foto: captură YT

O „limbă secretă” vorbită pe teritoriul țării noastre, transmisă din generație în generația de locuitorii unui sat din Cluj este unul dintre misterele României.

Satul românesc în care se vorbește o limbă secretă

„Gumuțeasca” sau „limba de sticlă” este limba secretă care se vorbește de mai bine de 100 de ani în satul Mărgău, din Cluj. Acolo se păstrează tradiția vie, iar această limbă demult uitată este vorbită și cunoscută doar de către nepoții geamgiilor din Apuseni.

Totul s-a întâmplat acum mai bine de 100 de ani. Locuitorii satului Mărgău, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Cluj, vorbesc o limbă inventată de geamgii din Apuseni.

Aceștia își vindeau marfa peste tot prin România, iar limba denumită „Gumuțeasca”, sau „de sticlă” a fost, de fapt, un cod secret al acestora.

Limba secretă a fost inventată în scopuri comerciale

Geamgiilor din Apuseni le era mult mai ușor să comunice între ei printr-o altă limbă inventată cu scopul ca străinii și cumpărătorii să nu îi înțeleagă. Iată câteva exemple cunoscute și vorbite doar de către geamgii mărgăuani:

Tălăuzești? = Vorbești gumuțeasca?/ înțelegi?
Tălăuz = sticlă
Munuc, s-asface deapsă! (Munuc! e un fel de „Băi!”) = Băi, e om bun!

Deșii anii au trecut, urmașii acestora păstrează viu limbajul care i-a consacrat pe geamgii, bunicii lor. Locuitorii satului clujean vorbesc și în prezent această limbă, cunoscută doar de ei, arată Click.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`