În plină caniculă, drumurile multora duc la munte. Peşterile sunt refugiul perfect

În plină caniculă, drumurile multora duc la munte. Peşterile sunt refugiul perfect
Ghețarul de la focul viu, sursă foto: captură YT

În plină caniculă, drumurile multora dintre noi duc la munte, în căutarea umbrei şi a aerului curat. Peșterile ori parcurile de aventură din pădure sunt refugiul ideal în luna lui cuptor.

Peșterile păstrează temperatura perfectă pentru caniculă

Chiar și cu 20 de grade Celsius mai puţin decât afară este temperatura în sala Peșterii din Valea Cetății. Şi e loc destul aici pentru toată lumea.

Cristi Cobuz, ghid turistic, a explicat pentru Observatornews: Temperatura din peşteră este între 9 şi 12 grade, se menţine pe tot timpul anului. După ce intră în peşteră toată lumea iese fericită. Cel puţin copiii când ajung aici „wow” e cuvântul pe care îl spun.

Ce peșteri găsim în Munții Apuseni

Una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din România este reprezentată de zona Munților Apuseni. Fauna, flora, relieful și tradițiile care încă se păstrează în Țara Moților completează seria de motive care-l descriu drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui să-l rateze.

Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Cascada Pișoaia sau „Vălul Miresei” de la Vidra , Lacul Tarnița sunt printre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă.

În Munţii Apuseni, spre Bihor se află un alt loc deosebit de pitoresc, cunoscut sub numele de Peştera Poarta lui Ionele. Portalul înalt de 17 metri face din aceasta una dintre peşterile “înfricoşătoare” ale Apusenilor. Geologii o descriu ca fiind sculptată în calcare albe, alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. La intrarea în peşteră, se află un pârâu care ţâşneşte din stâncă.

Un loc ideal de vizitat pentru cei care iubesc istoria veche și misterele sale este, fără doar şi poate, Gheţarul de la Vârtop, din comuna Arieşeni. Celebra locuinţă a omului preistoric îţi dă fiori de cum intri, printre bolovanii umezi de la gura peşterii, iar misterul ia amploare când pregăteşti lanterna pentru a pătrunde într-o lume de vis.

Peștera Vârtop – Celebra locuinţă a omului preistoric, sursă foto: captură YT

Peştera a devenit faimoasă în anii ’70, când au fost găsite urme de picior aparţinând unor oameni de Neanderthal, care sunt împietrite şi au o vechime de 62.000 de ani.

Peştera Pojarul Poliţei din Gârda de Sus e plină de surprize, în apropierea peșterii se găsesc două lacuri, Izbucul Tăuzului și Cotețul Dobreștilor, o destinație-surpriză, nu neapărat pentru înotători, ci pentru scafandri, căci lacul ajunge la adâncimea de 85 de metri, iar apele sale reci îți permit să te pierzi în ele.

Peştera Gheţarul de la Focul Viu e spectaculoasă și ea, situată în Munţii Bihorului, aflată pe Valea Galbenă, peștera iese în evidenţă prin spectaculoasele sale grupuri de stalagmite în care se răsfrâng razele soarelui.

Peștera Urșilor– casa urșilor este situată în localitatea Chişcău, comuna Pietroasa, are o lungime de 1,5 kilometri. Totuşi, zona vizitabilă de către turişti măsoară 488 de metri, restul peşterii fiind rezervat cercetării ştiinţifice.

Peștera Urșilor Peştera este renumită datorită urmelor şi fosilelor de urs de cavernă, animal care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani, sursă foto: captură YT

Peştera este renumită datorită urmelor şi fosilelor de urs de cavernă, animal care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Tot aici au fost găsite fosile de capră neagră, ibex, leu şi hienă de peşteră. Tot timpul anului, temperatura din peşteră este de 10 grade.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`