În plin sezon gripal, românii rămân reticenți privind vaccinul antigripal: „De la pandemie n-am încredere”

Publicat: 03 10. 2024, 08:28
Actualizat: 03 10. 2024, 09:13
Sursă foto: Freepik

Prima săptămână din luna octombrie este dedicată prevenției împotriva gripei, conform unui proiect de lege adoptat în Parlament. La noi în țară, rata de vaccinare antigripală este de doar 9,5%, conform INS, în timp ce numai în sezonul trecut, numărul cazurilor de infecție respiratorie a crescut cu 30%.

Gripa este o boală contagioasă

Deși oamenii nu consideră gripa drept o afecțiune gravă, medicii atrag atenția că este o boală contagioasă, care în cazuri mai grave poate provoca deces. Totuși, există metode de prevenție a îmbolnăvirii, conform observatornews.ro.

„Evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea spaţiilor aglomerate, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun riguros şi insistent, aerisirea spaţiilor, purtarea măştii în spaţiile aglomerate şi la contactul cu persoanele bolnave şi, nu în ultimul rând, prin vaccinarea antigripală”, explică Maria Hirist, epidemiolog.

Cum se poate obține vaccinul

Vaccinul antigripal poate fi găsit în toate familiile din țară, iar medicii recomandă ca acesta să fie administrat mai ales de persoanele aflate în categoriile de risc. Persoanele asigurate peste 45 de ani cu boli cronice asociate, cei peste 65 de ani şi copiii până la 19 ani, beneficiază de rețete compensate 100% eliberate de medicii de familie.

Alți oameni au venit cu alte soluții pentru a preveni gripa: „De la pandemie n-am încredere în chestiile astea şi nu… Nu mă vaccinez, dar previn cu miere dimineaţa, ceaiuri calde, vitamina C intravenos”, au spus mai multe persoane.

Doar în sezonul 2023-2024, în România au fost confirmate 2.200 cazuri de gripă.