Campania de vaccinare antigripală este pe punctul de a demara în cabinetele medicilor de familie, însă cei care s-au imunizat deja anul trecut este bine să știe că anul acesta nu mai este nevoie de încă o doză, ba din contră, sunt chiar sfătuiți să aștepte cel puțin 12 luni pentru administrarea unui nou ser, notează adevărul.ro.
Vaccinul antigripal a ajuns deja în posesia Direcțiilor de Sănătate Publică și zilele viitoare va sosi chiar în cabinetele medicilor de familie, cei care se vor ocupa de administrarea lui.
Anul acesta, vaccinarea se va realiza cu produsul biologic INFLUVAC TETRA (monodoză), conform informațiilor transmise de DSP Olt.
În depozitul din Olt a sosit o primă tranșă de vaccin care cuprinde aproximativ 20.000 de doze. Categoriile considerate de risc, care au primit recomandare din partea OMS să administreze vaccinul, sunt:
În contextul în care campania de vaccinare împotriva Covid a fost privită cu teamă și neîncredere de o mare parte din populație, medicii de familie afirmă că pacienții răspund diferit în ceea ce privește vaccinul antigripal, în care au mare încredere, și chiar întreabă constant când se pot prezenta la vaccinare.
„Vaccinul antigripal e de sine stătător, cu toate actele în regulă, verificat de atâția ani, și lumea a căpătat încredere. Problema e alta, anume că cei care s-au vaccinat anul trecut în luna noiembrie sau decembrie nu e bine să vină să se vaccineze acum, le-am recomandat să aștepte să treacă un an de zile, este foarte importantă treaba aceasta. Există anticorpi de la vaccin care au perioadă de cel puțin un an de zile și în momentul în care faci vaccinul mai devreme există riscul să te trezești că-ți inactivează o parte din vaccin și faci cu eficiență mai mică. De asta se recomandă să se amâne vaccinarea două-trei săptămâni față de perioada când s-a făcut anul trecut, pentru că și așa gripa la noi s-a mutat către lunile februarie-martie, nu mai e în decembrie.
Au apărut viroze destul de urâte și rezistente la tratament, a fost nevoie de antibiotic. Faptul că noi am stat izolați și cu măscuțele ne-a ajutat pe de o parte foarte mult, dar a avut și reversul, pentru că ne-a ținut ca într-un clopot, noi n-am mai interacționat să întâlnim cantități mici de bacterii și de viruși care să ne creeze imunitatea”, a declarat medicul de familie Mihai Ungureanu, președintele Societății Medicilor de Familie Olt.
Pentru cei cu teamă de ac, medicii vin cu vești bune, întrucât există posibilitatea să facă acest vaccin antigripal și pe cale nazală, cu ajutorul unui spray.
Vaccinul antigripal sub această formă poate fi cumpărat din farmacii (prețul este apropiat de cel al vaccinului „clasic”) și poate fi folosit atât pentru copii, cât și pentru adulți, a explicat medicul de familie.
„Cei care nu au făcut niciodată vaccinul antigripal este indicat să facă la o lună rapelul, pentru a dezvolta anticorpi. Dacă pacientul anul trecut a făcut de două ori, acum îl va face o singură dată”, a adăugat acesta.