În Harghita și Covasna, unii copii români și maghiari comunică între ei în limba engleză. Autoritățile: ”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, nu reușesc să vorbească românește”

În Harghita și Covasna, unii copii români și maghiari comunică între ei în limba engleză. Autoritățile: ”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, nu reușesc să vorbească românește”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Unii copii români și maghiari vorbesc între ei în limba engleză în județele Harghita și Covasna, pentru a se putea înțelege între ei, reclamă președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Măcar o oră pe săptămână să fie de comunicare direct

Borboly Csaba susține că învățarea limbii române de către elevii maghiari a devenit o problemă cronică, de sistem, ce trebuie rezolvată de ministerul de resort și de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Împreună cu Inspectoratul Școlar și cu profesorii de română din județ, s-a propus ca măcar o oră pe săptămână să fie de comunicare direct, nu ceea ce ține de programa școlară, a declarat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, citat de G4Media.

”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește. Am înființat un grup de lucru, cu profesori, cadre universitare și prima propunere a fost că trebuie și o materie de comunicare în limba română, în paralel cu Limba și literaturta română.

Acest lucru a fost susținut de Minister acum câțiva ani dar nu s-au făcut demersuri. Săptămânal, la clasele V-VIII sunt 3 ore de Română și noi am făcut ca să fie 2 ore Limba și literatura română și o oră de comunicare, să fie scoase din program arhaismele. Am văzut cum aflați împreună, un copil român și unul maghiar vorbesc în engleză!”, spune președintele CJ Harghita.

Borboly Csaba a amintit, în context, de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a confirmat decizia Consiliului Național de Combatere a Discriminării, ca fiind discriminatoriu faptul că elevii maghiari nu au acces egal la însușirea limbii române.

Ca atare, 17 elevi maghiari, afectați de rezultatele negative la examenul de limba și literatura română au intentat o acțiune în justiție prin care Ministerul Educației va fi obligat la plata unor daune morale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:18 - Marcel Ciolacu, despre referendumul lui Nicușor Dan: Consilierii generali PSD vor veni și ei cu o întrebare legată de prevenția consumului de droguri în școli (VIDEO)
13:11 - „Se considera un rege”: Totul despre petrecerile cu abuzuri sexuale care au dus la anchetele și decăderea lui Puff Daddy
12:59 - Pasarela Îndrăgostiților din Timișoara, la un pas de prăbușire. Este traversată de sute de oameni
12:47 - Nicolae Ciucă, despre întrebarea propusă de PSD la referendumul lui Nicușor Dan: O să o analizăm. Este o datorie a noastră de siguranță în școli, de siguranță a cetățenilor. Nu cred că este nevoie de un referendum pentru acest lucru (VIDEO)
12:36 - PNL anunță un proiect de lege pentru referendumul lui Nicușor Dan. Nicolae Ciucă: Nu îmi asumam prin semnătură un astfel de demers dacă nu aveam convingerea că trebuie să mergem cu acesta până la capăt (VIDEO)
12:27 - Cea mai scăzută temperatură din țară, de vineri dimineața. La Miercurea-Ciuc mercurul a coborât sub pragul înghețului
12:22 - Primarul Capitalei le mulțumește lui Nicolae Ciucă și PNL pentru susținerea propunerilor sale și a referendumului. Nicușor Dan, despre întrebarea propusă de PSD pentru vot: „De principiu sunt de acord” (VIDEO)
12:05 - Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu Nicușor Dan: Am convenit inclusiv pe susținerea candidaturii la prezidențiale. Am semnat lista cu cele 20 de solicitări ale primarului general (VIDEO)
12:03 - Dramă la Campionatele Mondiale din Spania: Doi concurenți au murit chiar în timpul probei de traitlon
11:58 - Ce părere are Alexia Eram despre Victor Slav. Reacția lui Aris