În fiecare săptămână ne contaminăm cu 5 grame de microplastic. Ce s-a descoperit în cadrul unui studiu

În fiecare săptămână ne contaminăm cu 5 grame de microplastic. Ce s-a descoperit în cadrul unui studiu
Sursă foto: Pixabay

Oamenii de știință trag un nou semnal de alarmă cu privire la expunerea la microplastice. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din New Mexico, ingerăm în medie 5 grame de particule minuscule pe săptămână, echivalentul greutății unui card bancar.

Impactul monoplasticului asupra sănătății

Aceste particule minuscule, denumite „microplastic” și „nanoplastic”, au un impact semnificativ asupra organismului uman. Ele pătrund în sistemul digestiv și ajung în țesuturile rinichilor, ficatului și creierului, potrivit Știrile ProTv. 

„Microplasticul are o dimensiune mai mică de cinci milimetri. Asta înseamnă cam cât un bob de orez. Nanoplasticul e chiar mai mic, măsurând sub un micron. Sunt bucăți pe care nu le putem vedea cu ochiul liber. Indiferent de dimensiunea lor, un studiu a descoperit că în doar o săptămână am putea consuma o cantitate de plastic care are greutatea unui cârd bancar”, a explicat dr. Sanjay Gupta, corespondent medical șef CNN.

Oamenii de știință avertizează că plasticul ingerat crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și poate provoca decese premature.

„ Așadar, vă puteți întreba, cum ajunge tot acest plastic în corpul meu? Ei bine, unele surse ar putea fi evidente. Ar putea fi în apa pe care o bei. Apa din sticle de plastic de un litru, de unică folosință, poate conține în medie aproape un sfert de milion de bucăți de nanoplastic, conform unui studiu. Ar putea fi în mâncarea pe care o consumăm. Chiar și granulele de sare pot prelua poluanți din plastic din lacurile și mările de unde este extrasă. Un alt studiu a descoperit că o ceașcă de ceai preparată dintr-un anumit tip de pliculeț conținea miliarde de particule de plastic. Acestea ar putea chiar să plutească în aerul pe care îl respirăm. Imaginați-vă următorul scenariu: anvelopele de mașină conțin mult plastic. Așadar, când încep să se deterioreze, acel praf trimite multe dintre acele particule în atmosferă, iar acestea pot intra în plămânii noștri.”, a explicat doctorul.

Ce măsuri putem lua pentru a reduce expunerea la plastic

Oamenii de știință subliniază necesitatea unor măsuri urgente pentru a combate poluarea cu plastic, însă producția și consumul global de plastic continuă să crească.

„Așadar, ce puteți face pentru a vă reduce expunerea (la plastic)? Iată cinci moduri simple. În primul rând, probabil că este momentul să renunțați la apa îmbuteliată și să vă cumpărați o astfel de sticlă reutilizabilă. De asemenea, ar trebui să evitați să mai încălziți alimentele în cuptorul cu microunde în recipiente de plastic. În schimb, să le reîncălziți pe aragaz. Cei care beau ceai ar trebui să folosească frunzele uscate în aer liber și să le fiarbă într-un astfel de accesoriu metalic. Înlocuiți-vă periuța de dinți mai des. Perii de plastic se pot rupe cu cât îi folosiți timp mai îndelungat”, a explicat dr. Sanjay Gupta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`