„În fiecare oră, cel puțin, un român moare de cancer”. Avertismentul unui medic pneumolog

Publicat: 02 08. 2024, 09:04
Actualizat: 02 08. 2024, 09:04
Sursă foto: Pixabay

Medicul pneumolog Cristian Oancea avertizează cu privire la cancerul bronho-pulmonar, care nu mai este considerată o boală a vârstnicilor după ce vârsta pacienților a scăzut până la 30 de ani.

80% din cancerul bronho-pulmonar este dat de țigări

„Într-adevăr, 80% din cancerul bronho-pulmonar este dat de ţigară, dar 20% este dat de expunerea la biomasă, adică la ardere de cărbune sau de lemne, expunerea la radon – şi aici suntem pe locul patru în Uniunea Europeană la acest gaz inert, dar care este foarte cancerigen şi pe care nu îl simţim pentru că este incolor, inodor -, expunerea la microparticule, factori poluanţi. Deci sunt o mulţime de factori şi la aceştia se adaugă, în ultimul timp, şi transmisia genetică. Trebuie să fim conştienţi că cel puţin în fiecare oră, un român moare de cancer”, a declarat Cristian Oancea, conform digi24.ro. 

Vârsta pacienților bonlavi a scăzut până la 30 de ani

Medicul Cristian Oancea a afirmat că pe lângă principala cauză a acestui tip de cancer, mai exact fumatul, și vappingul poate duce la formarea bolii pe termen lung.

„Eu am pacienţi care au 30-35 de ani. Dacă acum 10 ani, 15 ani, era privită ca o boală a vârstnicului, atât cancerul bronho-pulmonar, cât şi şi bronho-pneumopatia cronică obstructivă, din nefericire, cu aceşti factori cumulativi – fumat activ, fumat pasiv, trebuie să fim foarte atenţi şi monitorizăm efectele vapingului. Trebuie să spunem că nu există nicio formă de tutun care să fie sănătoasă, toate formele sunt nocive pentru organism. Această expunere la radon, la azbest, la microparticule nu face decât să ne dăuneze”, a declarat Cristian Oancea.

Acesta a spus că investigația computer tomograf de torace cu doze scăzute iradiază cât patru radiografii, iar un computer cu doze normale este mult mai iradiant. Totuși, computerul tomograf de torace cu doze scăzute poate depista boala mult mai bine decât o radiografie.

„Faptul că noi am renunţat la fumat este foarte bine, pentru că scade riscul de a face cancere sau infarct. Dar 60% din pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt foşti fumători, deci faptul că ai renunţat la ţigară nu înseamnă că riscul e zero. În plămânii noştri sunt acei carcinogeni care în timp dezvoltă acele tumori. Din nefericire, plămânul neavând receptori de durere, cum este şi sânul şi creierul, aceste tumori cresc, se dezvoltă, şi în 80% din cazuri pacienţii vin la noi pentru o infecţie”, a explicat medicul.