În farmacii NU se mai găsesc medicamentele de bază pentru tratarea diabetului de tip 2 și hipotiroidismului

În farmacii NU se mai găsesc medicamentele de bază pentru tratarea diabetului de tip 2 și hipotiroidismului

Societatea Națională de Medicină a Familiei atrage atenția că medicamentele esențiale pentru pacienții cu diabet tip 2 și hipotiroidism lipsesc din farmacii. Este vorba despre metformin și levotiroxină, relatează Economica.net.

Metforminul este unul dintre medicamentele de bază pentru pacienții diagnosticați cu diabet tip 2, în timp ce levotiroxina este unica substanță activă folosită în țara noastră pentur tratarea hipotiroidismului.

În prezent, în contextul pandemiei de coronavirus, lipsa accesului la medicamentele de bază poate fi catastrofală pentru pacienți, având în vedere că accesul la servicii și asistență medicală este limitat, iar evoluția unei persoane cu afecțiuni cronice, care se îmbolnăvește cu noul coronavirus este cel mai probabil fatală, explică SNMF, potrivit Economica.net.

Pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2, metforminul este un medicament de bază, fiind chiar și unica soluție de medicație pentru unii dintre aceștia. Prin decompensarea diabetului nu se ajunge doar la lipsa controlului glicemic, ci reprezintă și creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare majore, precum accidente vasculare cerebrale sau infract miocardic, complicații renale sau oftalmologice, explică cadrele medicale reunite în Societatea Națională de Medicină a Familiei, potrivit sursei citate mai sus.

În cazul pacienților cu hipotiroidism, levotiroxina este singura substanță activă folosită în România. Sistarea accesului la tratamentul de bază în tratarea afecțiunii, conduce la dezvoltarea complicațiilor sau poate fi chiar fatală.

SNMF solicită asigurarea accesului la medicația de bază pentru pacienții cu boli cronice, argumentând că orice sincopă în asigurarea stocurilor de medicamente, le poate fi acestora fatală, relatează sursa citată mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`