În Covasna au murit mai mulți urși decât oameni, în urma accidentelor, într-un an. Primar: Până nu ajunge problema acolo unde se iau deciziile, nu se va găsi o rezolvare. I-am scris și doamnei Ursula Von Der, ca să ajungă și acolo problema

În Covasna au murit mai mulți urși decât oameni, în urma accidentelor, într-un an. Primar: Până nu ajunge problema acolo unde se iau deciziile, nu se va găsi o rezolvare. I-am scris și doamnei Ursula Von Der, ca să ajungă și acolo problema
Srsa foto: Gettyimages

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, a declarat că numărul urșilor care au murit în accidente auto și de tren, în Covasna, în 2023, este de trei ori mai mare față de numărul oamenilor decedați în accidente rutiere în tot anul 2022, informează G4media.

De la începutul acestui an, cadavrele a 15 urși au fost descoperite în mai multe localități din Covasna, față de anul anul trecut când au fost semnalate 5 astfel de accidente, a afirmat Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna.

În privința oamenilor, în 2022, au decedat 13 persoane în județul Covasna, în urma unor accidente rutiere. În acest an, până în luna septembrie erau consemnate, conform datelor IPJ Covasna, 10 decese.

„În perioada 01.01 – 31.08.2023, la nivelul județului Covasna s-au produs 26 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 10 persoane și rănirea gravă a altor 21, ceea ce, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, reprezintă scăderea indicatorilor dinamici privind accidentele rutiere grave și a persoanelor rănite grav, cu 12 a numărului de accidente grave și cu 17 a numărului de persoane rănite grav”, conform unui raport  al IPJ Covasna de la începutul acestei luni.

În speranța că va rezolva problema urșilor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, i-a transmis în luna septembrie o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Problema este una reală și, practic, este o oglindă a funcționării unui stat în care deciziile se iau într-un loc unde nu există problema (…) Până nu ajunge problema acolo unde se iau deciziile, nu se va găsi o rezolvare, pentru că vedem că există o cultură a luării deciziilor foarte heirupiste. Toată lumea știe că există o problemă în societatea românească, dar instituțiile nu se ocupă de acele probleme. Când se întâmplă o tragedie care trece peste un anumit nivel de interes al societății, atunci autoritățile își spun: hai că o rezolvăm. Nu poți rezolva de azi pe mâine o problemă sistemică, așa cum este problema consumului de droguri, problema condusului sub influența alcoolului, problema azilelor din țară, sau problema urșilor. Am ajuns în această situație pentru că domnul Cioloș, când a fost prim-ministru, a luat o decizie prin care a crezut că rezolvă o problemă. De fapt, el nu a rezolvat o problemă, ci a generat foarte multe probleme. La noi există această metodă, să spunem așa: atunci când o problemă ar trebui rezolvată la București, se spune: nu, nu, nu, problema nu e la noi, ci e la Bruxelles. Mergeți și rezolvați acolo. De aceea, i-am scris doamnei comisar european Ursula Von Der Leyen o adresă, ca să ajungă și acolo problema, dacă unii spun că acolo se rezolvă, dar nu acolo se rezolvă. În mod normal, se rezolvă la București. Dacă se dorește a se rezolva, se poate rezolva această problemă”, a spus primarul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`