Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a decis, vineri, închiderea localurilor din Cluj-Napoca, Apahida, Feleacu, Florești și Sic, pentru o durată de cel puțin zece zile.
Asta înseamnă că CJSU va hotărî redeschiderea atunci doar dacă incidența va scădea sub 1,5 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.
Astfel, restaurantele și cafenelele vor putea servi clienții doar la terase. Se închid și cinematografele și teatrele.
De asemenea, tot în următoarele zece zile, în Cluj-Napoca și localitățile menționate nu se vor mai putea organiza evenimente de tipul nunților, botezurilor și concertelor.
Potrivit celor mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns la 148.886. În ultimele 24 de ore, 3.186 de persoane au fost testate pozitiv, iar alte 653 au fost reconfirmate în urma retestărilor. 114.792 de pacienți au fost declarați vindecați până acum, dar 5.299 au decedat, din care 52 numai în ultima zi.
Din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus, în București au fost închise restaurantele și cafenelele, teatrele, cinematografele, sălile de spectacol, sălile de jocuri, cazinourile, cluburile și discotecile. De asemenea, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie și la 50 de metri în jurul unităților de învățământ. Capitala este cea mai afectată în această criza sanitară, cu 21.434 de infectări de la izbucnirea epidemiei.
Tot pe fondul agravării crizei COVID, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a decis ca toate școlile și grădinițele să intre în scenariul roșu, începând cu săptămâna viitoare.
CJSU Maramureș a luat și el mai multe măsuri care includ restricționarea programului restaurantelor și a barurilor, precum și obligativitatea ca slujbele religioase să se desfășoare exclusiv în aer liber.
Autorităţile din Galați au decis suspendarea, până pe 12 octombrie, a activității în restaurantele și cafenelele situate în interior. Măsura este valabilă în municipiu și în Cuca, Şendreni şi Vânători. Timp de o săptămână va fi suspendată şi activitatea cazinourilor. Nu vor fi deschise cinematografele şi teatrele, iar spectacolele sunt interzise în toate localităţile menţionate.
La nivelul localităților Șelimbăr, Cârțișoara, Vurpăr și Merghindeal din județul Sibiu masca devine obligatorie în spațiul deschis, iar restaurantele și cafenelele s-au închis până pe 20 octombrie.
La rândul său, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a decis, miercuri, impunerea unor restricții în 13 localități din județ, unde rata de incidență depășește 1,5 cazuri COVID-19 la mia de locuitori. În aceste localități vor fi interzise desfășurarea activităților în interiorul restaurantelor, cafenelelor și cluburilor.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a stabilit, luni, suspendarea activității din restaurante și cafenele în municipiul Iași și în comunele Aroneanu, Costești, Mădârjac, Miroslava, Moțca, Plugari, Răchiteni, Rediu, Tomești, Țuțora, și Valea Lupului. Măsura se va aplica cel puțin până pe 12 octombrie.
Pe 6 octombrie s-au închis restaurantele și cafenelele din 16 localități din județul Hunedoara,acolo unde incidența cumulată a cazurilor de COVID-19, în ultimele 14 zile, a trecut pragul de 1,5 cazuri/1.000 locuitori. Este vorba despre Vulcan, Băiești, Bănița, Dâncu Mic, Fintoag, Galați, Leșnic, Mihăiești, Mihăileni, Mintia, Nălațvad, Păclișa, Răchitova, Țebea, Totești, Zăvoi.