În cinci luni, parlamentarii au muncit doar 316 ore. La un program mediu de opt ore pe zi, aleșii s-au prezentat la muncă doar 39 de zile

Publicat: 04 08. 2015, 16:50

În prima sesiune parlamentară, care a început în februarie și s-a încheiat la finalul lunii iunie, senatorii și deputații au lucrat în plen un total de 316 ore, echivalentul a 39 de zile de muncă, potrivit Mediafax.

La un program mediu de 8 ore pe zi, cum au majoritatea bugetarilor, ar însemna că senatorii şi deputaţii au petrecut doar 39 de zile, din ultima jumătate de an, pentru dezbaterea şi votarea proiectelor legislative.

Deşi au lucrat în mai puţine şedinţe de plen, senatorii au strâns mai multe ore de dezbateri. Astfel, senatorii au participat, de la începutul anului, la 58 de şedinţe de plen, totalizând aproape 157 de ore de activitate (19 zile de muncă la un program de 8 ore), în timp ce deputaţii au lucrat doar 142 de ore în plen (mai puţin de 18 zile de muncă la un program de 8 ore) în 62 de şedinţe.

În ceea ce privește Camera Deputaților, aleșii au avut cele mai multe ședințe suspendate, respectiv cinci. Cea mai scurtă dintre acestea a fost doar de un minut și 44 de secunde. Recordul absolut al Parlamentului s-a înregistrat însă în sesiunea anterioară, când vicepreşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a suspendat lucrările după doar 23 de secunde.

Acesta nu e singurul lucru prin care parlamentarii s-au remarcat în această sesiune. Numărul mare de zile libere pe care şi le-au luat reprezintă un alt aspect. Pe lângă cele trei sărbători legale din primele 6 luni ale anului pe care parlamentarii le-au prins în plină sesiune (Paştele, minivacanţa de 1 mai şi cea de Rusalii), aleşii şi-au mai întrerupt activitatea şi pentru Paştele şi Rusaliile catolice, când şi-au programat activităţi în teritoriu. De exemplu, deputaţii şi-au luat o vacanţă prelungită, de cinci zile, de Paştele ortodox, din cauza lipsei cvorumului în Săptămâna Mare.

Parlamentarii au lăsat multe restanţe peste vară – peste 700 de legi aşteaptă soluţii din partea comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor şi din Senat pentru a ajunge la votul final. Aceasta, în timp ce alte 730 de iniţiative şi proiecte au fost votate în Camera Deputaţilor şi în Senat, fiind fie adoptate, fie respinse.