În ce situații pot detecta testele rapide infectarea cu Omicron. Valeriu Gheorghiță explică ce se întâmplă la testarea persoanelor vaccinate

Publicat: 29 01. 2022, 08:38
Foto: Hepta.ro

Testele rapide ar trebui să fie efectuate în primele zile de la debutul simptomelor, pentru a detecta infectarea, în cazul variantei Omicron, iar dacă persoana este vaccinată, atunci încărcătura virală va fi mult mai mică, existând riscul ca testul antigen să dea un rezultat fals, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat când ar fi cel mai indicat ca persoanele infectate cu COVID-19 să se testeze și a explicat și de ce pentru cei vaccinați, rezultatele pot ieși fals negative la testele antigen.

Când trebuie să te testezi rapid pentru a detecta Omicron

Valeriu Gheorghiță spune că în primele cinci zile de la debutul simptomelor, încărcătura virală este mult mai mar, existând șansa ca inclusiv infectare în cazul variantei Omicron să dea un rezultat pozitiv la testul rapid.

Reamintim că inițial, s-a crezut că infectarea cu SARS-CoV-2, varianta Omicron, poate fi detectată doar prin testare PCR; testele rapide având o rată mare de a da rezultate false.

În momentul în care efectuăm aceste teste rapide, se corelează și cu rezultatul lor, adică cu sensibilitatea lor. Dacă le efectuăm în primele 5 zile de la debutul bolii, când încărcătura virală este mai mare, atunci șansa să ne dea un rezultat real este mai mare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Testarea rapidă pentru COVID-19 a persoanelor vaccinate

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că persoanele vaccinate ar putea să aibă o încărcătură virală mai mică, iar în acest caz testele rapide ar putea da un rezultat fals negativ. Tocmai de aceea, cel mai important este să se realizeze și un test PCR; care să confirme rezultatul.

„La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă. Atunci, probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate.

Atunci este evident că testele cele mai eficiente acum sunt testele PCR (…) Un test de tip PCR este de cel puțin două ori mai costisitor decât un test rapid, plus timpul de așteptare până la ieșirea rezultatelor.

Este obligatoriu testul PCR pentru excluderea diagnosticului sau pentru confirmare”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.