În cât timp pot fi repozitivați bolnavii vindecați de COVID-19

În cât timp pot fi repozitivați bolnavii vindecați de COVID-19
foto: Hepta.ro

Specialiștii în boli infecțioase atrag atenția că noul coronavirus nu dispare din corp, iar cei care au învins o dată virusul se pot reîmbolnăvi. Mai exact, infecția se poate reactiva, dar pacientul va face o formă mai ușoară a bolii. În termeni medicali, acest lucru se cheamă repozitivare Covid-19.

Repozitivare Covid-19. În cât timp se poate reinfecta un pacient declarat vindecat

Repozitivarea Covid-19 se poate chiar și după o perioadă de 10-14 zile de negativare, explică Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Iași, pentru B1 TV.

“Am avut la Boli Infecțioase la Iași 3 sau 4 astfel de cazuri. S-au repozitivat după o perioadă de 10-14 zile de negativare. Din fericire au fost forme ușoare care nu au pus probleme deosebite”, a spus aceasta.

„Sunt persoane care au apărut pozitive după ce s-au negativat și noi ne-am gândit că nu este vorba despre o reinfecție, adică o pătrundere din nou a virusului în organism, ci este vorba de o redeșteptare a virusului, care rămâne cantonat în anumite zone ale aparatului respirator, de unde în anumite condiții el se redeșteaptă și astfel de exemple mai avem, cum ar fi virusul herpetic. Așa s-ar explica revenirea stării de posibilitate. Posibil să fie contagios. (…) În momentul în care încărcătura virală crește, atunci într-adevăr pacientul devine contagios. Și aici un test pozitiv poate determina o încărcătură virală mai mare și pacientul să poată să fie contagios”, a mai spus medicul.

Medicul ieșean recomandă ca cei care au trecut prin această boală să meargă la un control la medicul infecționist sau la medicul de familie la 30 de zile.

Virusul prezent în organism se poate reactiva / Cât de grave sunt simptomele

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli infecțioase „Sfânta Parascheva“din Iași, a explicat într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, că din expriența sa cu astfel de pacienți, aceștia nu prezintă formegrave ale bolii, însă pot răspândi virusul.

“Faptul bun este că la această revenire au avut o stare generală foarte bună și s-au și externat imediat. Ne facem însă gânduri în ceea ce privește posibilele sechele. În afară de posibile modificări la nivelul aparatului respirator, am înțeles că există pacienți care prezentau dificultăți la mers pe probleme neurologice”, a explicat medicul ieșean.

În același timp, Carmen Dorobăț a spus că este foarte posibil ca pacienții care se confruntă cu o redeșteptare a virusului să fie contagioși.

În ceea ce privește gravitatea simptomelor manifestate de pacienții aflați într-o astfel de situație, Carmen Dorobăț a spus că depinde de la caz la caz.

“Dacă am discuta despre un organism care ar avea anumite comorbidități, atunci ar putea să devină și o stare de agravare, și mă refer în special la boala cronică pulmonară și boala cronică cardiacă. În rest, din experiența clinicii, cei care se repozitivează au avut o evoluție bună și nu au pus probleme deosebite”, a precizat Dorobăț.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Situația cazurilor deCOVID-19în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți, că în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 1.232 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintr-un total de 20.581 de teste prelucrate în același interval. 436 de pacienți sunt internați, în acest moment, în secțiile de terapie intensivă ale unităților medicale din toată țara. Totodată, în intervalul 03.08.2020 (10:00) – 04.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 48 de decese, bilanțul total al victimelor ajungând la2480.Până marți, 4 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 55.241 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.28.006 pacienți au fost declarați vindecați și 5.136 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”