Adrian Bența, consultant financiar, a declarat într-o intervenție în emisiunea Politica zilei, că încă din anul 2016 era prevăzut în Codul fiscal impozitarea bacșișului, însă această măsură nu a fost aplicată.
„Din punct de vedere fiscal, fiscalizarea bacșișului cu impozitul de 10% este prinsă în legislația din România undeva de la 1 ianuarie 2016, prin normele de aplicare pentru art.114 din Codul Fiscal. Impozitul și procedura de impozitare există de mai bine de 6-7 ani. Nu a fost pusă în practică dintr-o cauză de formă.
Nu exista procedura înregistrării prin casa de marcat a bacșișului. Noutatea constă în faptul că doar pentru restaurante și baruri s-a adus această procedură de înregistrare a bacșișului ca poziție distinctă pe bonul de marcat fiscal, pe lângă valoarea consumației”.
Analistul financiar consideră că măsura ar putea fi extinsă și către alte categorii, să nu vizeze doar baruri și restaurante:
„Această procedură este limitată la baruri și la restaurante. Legiuitorul ar fi trebuit să extindă această procedură și către alte activități. Într-un fel sau altul acestea trebuie legalizate. În Cehia se fiscalizează toate bacșișurile primite. Mă aștept să fie politica pașilor mici, să începem cu restaurantele și barurile și după mai extindem și către alte categorii.”
ANAF știe ce probleme poate să implice legea privind plata bacșișului și a avut deja discuții cu firmele care distribuie casele de marcat, a declarat președintele instituției, Lucian Heiuș.