Împodobitul bradului, una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun / Cum a ajuns în România

Publicat: 21 12. 2022, 23:34
Sursa foto: Pixabay

Deși împodobitul bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții pe care românii le respectă în pragul sărbătorilor de iarnă, puțini știu originea acesteia și cine a adus-o în România.

În trecut, în satele din România, copiii nici nu știau că de Crăciun trebuie să vină Moșul. Obiceiul împodobirii bradului a fost adus pentru prima dată de Regele Carol I. Acesta împodobea bradul la Palatul Regal de pe calea Victoriei.

Împodobitul bradului, una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun

Împodobirea brazilor de Crăciun și aducerea cadourilor de un Moș sunt în spațiul românesc de aproximativ 155 de ani. În trecut, oamenii din satele moldovenești nu sărbătoreau Crăciunul prin împodobirea bradului sau prin venirea lui Moș Crăciun, ei puneau accent mai mult pe aspectele religioase ale vieții, conform adevărul.ro.

Pe timpuri, moldovenii considerau împodobitul bradului un obicei exotic, realizat doar de cei bogați. Oamenii de la țară sărbătoreau Nașterea Domnului, nu Crăciunul. Săptămâna de dinaintea Ajunului nu era perioada căutării cadourilor și decorațiunilor pentru case, ci era perioada în care oamenii simpli pregăteau gospodăria pentru sărbătoare.

„Era înlocuită toată vesela. Sau cine nu-și permitea o spăla bine cu leșie. Vasele trebuiau bine curățate de grăsime animală, de dulce, pentru ca postul să fie autentic. Adică să mănânce din vase curate până în prima zi de Crăciun. Apoi, femeile se îndeletniceau cu primenirea caselor. Asta era ocupația de căpătâi, să le prindă sărbătoarea cu casele curate. Se văruiau pereții, se lutuiau podelele. Și bineînțeles se făceau bucatele obișnuite de sărbători. Postul era ținut cu sfințenie pentru că, pentru săteni, asta era o sărbătoare religioasă”, a spus Maria Zoițanu, o săteancă din Botoșani, fostă profesoară, pasionată de etnografie.