Evenimentul Zilei prezintă un document care demonstrează că, în iunie 1990, Ion Iliescu și oamenii săi au adoptat un plan de represiune a celor care manifestau contra neocomunismului în Piața Universității. Jurnaliștii susțin că dovezile lor demonstrează că drumul României spre democrație a fost întrerupt brusc de planul în care Ion Iliescu nu s-a sfiit să folosească Armata împotriva propriului popor, așa cum o făcuse înainte Nicolae Ceaușescu.
Documentul cel mai important, care arată adevărul în ceea ce privește represiunea din 13-15 iunie, este „Jurnalul activităților desfășurate de unitățile Armatei, în Garnizoana București, în perioada 13-15.06.1990”.
Foto: evz.ro
Documentul este extrem de important deoarece arată cum Iliescu dădea ordine militarilor și forțelor de represiune: „Ora 15.45: Președintele României a cerut telefonic la MStM (prescurtarea de la Marele Stat Major al Armatei n.r.), gl. mr. Șchiopu Nicolae, care înlocuia pe șeful MStM, să se intervină cu două detașamente de militari din unitățile MApN în sprijinul trupelor MI existente în Piața Universității”.
Foto: evz.ro
Spre surprinderea lui Iliescu, se arată în același jurnal, generalul Șchiopul a refuzat și „a propus ca MApN să nu intervină în Piața Universității, ci să întărească paza la Guvern și Televiziune. Propunerea a fost aprobată”. Jurnalul menționează că la ora 16.00, chiar ministrul de Interne, generalul Chițac, a solicitat, telefonic, intervenția Armatei, dar generalul Șchiopu i-a comunicat decizia Președintelui României. Astfel, s-a căzut de acord cu trimiterea a 13 TABuri și a 150 de militari pentru paza sediului Guvernului.
Tot în Jurnal se mai arată că, la ora 19:20, comandantul trupelor chimice a primit ordin „să conducă personal întrebuințarea substanțelor lacrimogene la sediul MI și la sediul Poliției Capitalei. În acest sens, are aprobarea Președintelui Iliescu”. La ora 19.25, „Președintele Iliescu informează pe prim-adjunctul ministrului Apărării Naționale că pe sediul Poliției Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci mișcarea (din Piața Universității n.r.) este o rebeliune legionară.
Foto: evz.ro
În jurnalul de luptă se precizează că, pe data de 13 iunie 1990, prim-adjunctul ministrului Apărării Naționale a ordonat să se alarmeze comandamentele și unitățile militare din București – „Mihai Bravu”; regimentele mecanizate din Slobozia și Ploiești și regimentele de parașutiști din Caracal, Boteni și Buzău. La ora 16.50 se ordonă punerea în mișcare a detașamentelor pregătite pentru sediul MI (150 de militari și 10 TAB) care să acționezxe pe două direcții: Piața Unirii – sediul MI și Teatrul Bulandra – sediul MI. Un alt amănunt in teresant: „La ora 17.15 s-a ordonat ca Brigada 30 Gardă să trimită 150 de militari pentru apărarea sediului Serviciului Român de Informații (SRI)”.
Foto: evz.ro
Apoi, la ora 19.50, prim-adjunctul ministrului Apărării și șef al MStM ordonă ca în toate unitățile militare alarmate să se pregătească muniția pentru a fi distribuită la ordin. La ora 2.45. Președintele Ion Iliescu cere primului-adjunct situația forțelor care au acționat în locația MI. I se spune că pentru depresurarea și cucerirea localului MI au acționat 360 de militari (200 de parașutiști, 80 de polițiști militari și alți 80 de militari din Regimentul de Gardă). Potrivit jurnalului de luptă asupra acestor subunități, grupurile de turbulenți au folosit arme de foc.
În ciuda informațiilor extrem de relevante pe care le oferă acest document, el a fost ignorat, ani la rând, de către cei care au anchetat „Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990”.
În cadrul emisiunii Lumini și Umbre de pe B1 TV, președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș a susținut că înregistrarea cu discursul susținut de Ion Iliescu pe 14 iunie 1990 dovedește că acesta ar fi chemat minerii la București. De altfel, Mărieș a susținut că mineriada din iunie 1990 a fost o operaţiune militară. (Detalii AICI)