Omul de afaceri Cristian Burci este vizat de procurorii DIICOT într-un dosar în care este verificată o evaziune fiscală de circa opt milioane de euro, informează B1 TV. Din primele date, ar fi vorba de devalizarea producătorului de vagoane Romvag și de folosirea mai multor societăți comerciale pentru a ascunde sume de bani obținute din infracțiuni.
Omul de afaceri Cristian Burci, administratorul special Denisa Turcu și alte șapte persoane sunt vizate de ancheta procuroriile DIICOT, care au desfășurat patru percheziții în București și în comunele Chiajna și Corbeanca din județul Ilfov. Printre locaţiile percheziţionate se numără şi locuința lui Cristian Burci.
Surse judiciare au aratat că activitatea infracțională pe care o suspectează procurorii datează din 2006 și a continuat până în prezent. Prejudiciul din delapidare se ridică la peste șapte milioane de euro și 3,8 milioane de lei.
În paralel, spun anchetatorii, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, membrii grupului ar fi reuşit să spele aproximativ 19 milioane de euro.
În ceea ce priveşte evaziunea fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului român de peste 25,6 milioane de lei.
Imperiul financiar al lui Cristian Burci, protejat de foşti generali ai SIE
#DIRECT_ONE_gw2mgu#
Potrivit România Liberă, Cristian Burci şi-a construit imperiul financiar în domeniul feroviar, sanitar-veterinar şi alimentar între anii 2001 şi 2004, fiind ajutat de doi generali rezervişti care au lucrat pentru SIE. Informaţiile au fost date de fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, Radu Timofte, care susţinea, în 2008, că începând cu 2002 a înaintat instituţiilor abilitate ale statului mai multe note informative despre afacerile lui Burci, dar nu s-au luat măsuri tocmai din cauza protecţiei oferite de foşti generali ai SIE.
”Am trimis nenumărate note informative în care avertizam instituţiile statului, inclusiv la Parchet, dar n-a ţinut nimeni cont de ele pentru că Burci venea de mâna cu generalul (SIE – n.red.) Gheorghe Şerbănescu şi bloca demersurile noastre. Da, noi ne-am făcut datoria şi am anunţat prin note instituţiile statului, aşa să ştiţi. Burci n-a fost protejat de SRI, ci de celălalt serviciu secret, de unde provine generalul Şerbănescu. De acolo mai provin şi alţii care îl protejează. Întrebaţi-l pe Talpeş în ce relaţii e cu Burci. Şi colonelul Ristea Priboi ştiu că l-a ajutat, că prin el a reuşit Burci să ia firme de la stat, prin Ovidiu Muşetescu (fost şef al APAPS între 2001 şi 2004), dar v-am spus, cel mai mare susţinător a fost generalul Şerbănescu, declara Radu Timofte pentru România Liberă în anul 2008.