Imagini superbe cu dansul nupțial al călifarilor albi, în România, lângă lacurile Fundata-Amara

Publicat: 28 04. 2023, 11:07

Sezonul de împerechere este în toi: masculii de călifar alb (Tadorna tadorna) sunt ocupați să concureze și să cucerească femelele în situl Natura 2000 Lacurile Fundata-Amara.

Călifarul Alb este protejat în țara noastră din 1955 prin HCM 1625

Ritualul de împerechere este destul de spectaculos, masculii etalându-și ciocul de un roșu aprins și protuberanța de aceeași culoare de la baza ciocului.

Masculul este adesea văzut aplecându-și capul înainte și împingându-l în sus și în spate cu ciocul ținut normal până când gâtul este complet întins și ciocul este îndreptat în sus. Această mișcare este însoțită de un fluierat trilulit, asemănător cu tirrr.

Atunci când masculul își arată intenția de curtare, femela face deseori mișcări de incitare prin menținerea capului și a gâtului în linie orizontală sub nivelul spatelui și prin aruncări ale ciocului până la 45° și din nou în jos, scoțând un ciripit aspru ca arr-arr-arr sau ak-ak-ak în succesiune rapidă.

Femela se întoarce spre partenerul ei și apoi își îndreaptă atenția spre alți masculi, incitându-și partenerul să îi atace.

După împerecherea reușită, femela își va depune ouăle în vizuini abandonate de vulpi sau bursuci, ajustate de unele săpături proprii. Vegetația rudimentară ascunde în mod normal intrarea.

sursă foto: Facebook

Soseşte primăvara, iar toamna se reîntoarce la locurile de iernare din zona temperată a continentului euroasiatic. În iernile blânde se pot observa exemplare pe lacurile neîngheţate.

Cuibăreşte în găuri de pământ sau în vizuinile părăsite ale diferitelor mamifere, de obicei ale vulpilor, pe malurile lacurilor dobrogene, în sud-estul Deltei Dunării ca şi pe malul drept al braţului Borcea, lîngă Călăraşi.