Catedrala Națională, sfințită în anul Centenarului: Imagini din interior, cu catapeteasma unică în lume (FOTO, VIDEO)
Zeci de mii de credincioși au participat, duminică, 25 noiembrie, la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului, din București.Construcția Catedralei a început în urmă cu opt ani. Deși construcția nu a fost finalizată, Catedrala a fost inaugurată în an Centenar pentru a marca importanța acesteia pentru poporul român.
sursa foto: B1.ro
Un deziderat apărut încă din timpul regelui Carol I şi reafirmat după Marea Unire din 1918 de regele Ferdinand, acela al construirii unei catedrale naţionale, până la urmă a devenit realitate în timpul celui de-al şaselea Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
sursa foto: B1.ro
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că în interiorul Catedralei Neamului încap 3.000 de oameni pe scaune și 5.000 de oameni în picioare.
sursa foto: B1.ro
sursa foto: B1.ro
Catedrala are 120 de metri înălţime, cu 34 de metri mai mult decât Casa Poporului.
La construcţia fundaţiei au fost turnaţi 25.000 de metri cubi de beton şi aproximativ 5.000 de tone de armătură.
sursa foto: B1.ro
sursa foto: B1.ro
La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul (ca la multe alte catedrale europene). Circulația verticală se va realiza pe scări și prin 8 lifturi care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei, mai ales pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități.
La nivelele inferioare ale Catedralei (sub cota +0,00) sunt prevăzute: un paraclispentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi, Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.
Are două săli polivalente dotate cu altare, care vor funcţiona ca biserici: una la 16 metri adâncime, iar cealaltă la 11 metri. În perimetrul de la subsol mai sunt construite 42 de cripte, patru buncăre antiatomice, un muzeu al creştinismului şi diverse spaţii pentru comunicare media.
Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23 de metri lățime și 18 metri înălțime.
sursa foto: B1.ro
În total, pentru cei 400 de metri pătrați ai catapetesmei s-au folosit 8 tone de mozaic.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
sursa foto: B1.ro
Materialele folosite la realizarea catapetesmei din Catedrala Națională sunt aduse de la producători din Italia, Veneția, dar și de la Murano. S-a decis folosirea acestor materiale pentru că aceştia au cea mai mare tradiție în prelucrarea teserelor și cea mai bună garanție că aceste materiale nu se vor degrada în timp.
sursa foto: B1.ro
Pentru fundal și anumite elemente decorative s-au folosit tesere de aur. Nu este aur masiv, ci doar o foiță obișnuită de aur, care se folosește la orice icoană sau decor poleit cu aur. A fost realizat „un sendviș” din sticlă cu o foiță de aur la mijloc.
sursa foto: B1.ro
Pe catapeteasmă sunt realizate mai multe icoane din mozaic. Este un proiect la care au luat parte 40 de oameni experimentați și specializați în tehnica mozaicului.
sursa foto: B1.ro
sursa foto: B1.ro
sursa foto: B1.ro
sursa foto: B1.ro
Catedrala are şase clopote care cântăresc împreună 33 de tone şi care au fost montate în turnul „Clopotniţă” de pe faţada de vest, la o înălţime de 60 de metri.
Clopotul mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri şi va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante.