Iliescu revine după declarațiile controversate despre Dosarul Revoluției: Ce am făcut pentru cinstirea memoriei victimelor stă dovadă că nu este vorba de lipsa empatiei (VIDEO)
Ion Iliescu a revenit asupra declarației privitoare la Dosarul Revoluției. Inițial, acesta a susținut că faptele din acea perioadă sunt de domeniul istoriei și că îi înțelege pe cei care au avut pierderi, dar „asta a fost!”, „nu trebuie să dezgropăm morții”. (Detalii AICI)
Într-o postare pe blogul său, însă, fostul președinte a susținut că regretă exprimarea folosită, că aceasta oricum nu arată indiferență față de suferințele rudelor și că lucrurile pe care le-a făcut pentru a cinsti memoria victimelor demonstrează că în cazul său nu poate fi vorba despre o lipsă de empatie.
”Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuții, poate suna drept indiferență față suferința rudelor celor morți în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferență sau de lipsa empatiei.
Cinstirea memoriei celor morți în timpul Revoluției înseamnă în primul rând să acționăm pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul. Iar pentru asta acțiunea politică este primordială. Democrația înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greșit în acești 26 de ani, înseamnă să întărim instituțiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca țara asta să rămână o democrație, drepturile și libertățile cetățenești să fie respectate”, a scris fostul președinte pe blog.
#DIRECT_ONE_85y5m7#
Acesta s-a referit și la intenția de a fi redeschis dosarul Revoluției și la o serie de hotărâri date de CEDO privitoare la plângerile unor rude ale victimelor.
”Revoluția Română a fost un eveniment extrem de complex, și a spune că poți să-l cuprinzi într-un dosar înseamnă a ignora o întreagă realitate. Orice sentințe ar da un tribunal sau altul, ele nu înseamnă că reprezintă adevărul despre Revoluție. Sunt doar soluții particulare, date unor cazuri particulare. Iar acolo unde au fost identificați vinovați de represiune, aceștia au fost judecați și condamnați. Nu pentru o vină în general, ci pentru fapte concrete”, a scris Iliescu.
El a insistat că trebuie trase concluzii politice cu privire la tot ceea ce s-a făcut greșit în ultimii 26 de ani pentru ca instituțiile să fie consolidate: ”Cinstirea memoriei celor morți în timpul Revoluției înseamnă în primul rând să acționăm pentru ca România să nu mai cunoască totalitarismul. Iar pentru asta acțiunea politică este primordială. Democrația înseamnă politică. Trebuie să tragem concluziile politice care se impun din tot ceea ce am făcut greșit în acești 26 de ani, înseamnă să întărim instituțiile politice: parlament, partide, organe alese la nivel local; să ne facem datoria de a veghea ca țara asta să rămână o democrație, drepturile și libertățile cetățenești să fie respectate”.
Declarația inițială a lui Ion Iliescu a fost aspru criticată și a stârit o adevărată controversă.
„Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot … plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești…„, a afirmat Ion Iliescu inițial.
El a mai spus că CEDO este „alimentată de oameni de aici, interesați să întrețină așa ceva. (…)„.
#DIRECT_ONE_fhewjp#