Îl va primi în sfârșit Mircea Cărtărescu?

Îl va primi în sfârșit Mircea Cărtărescu?
Foto: Mircea Cartarescu / Facebook

Întrebarea și-o pune cotidianul german de mare tiraj „Süddeutsche Zeitung„. Cui i se va decerna 2023 Premiul Nobel pentru Literatură? O să știm abia joi, 10 octombrie. Sarcina de a selecta candidați adecvați revine așa-numitului Comitet Nobel. Pentru Premiul Nobel pentru Literatură, dotat anul acesta cu 11 milioane de coroane suedeze (contravaloarea a 970.000 de euro) Academia Suedeză face propunerile.

În luna octombrie a fiecărui an, laureații sunt anunțați la date diferite. Calendarul anului acesta: Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină – luni, 7 octombrie 2024; Premiul Nobel pentru Fizică – marți, 8 octombrie 2024; Premiul Nobel pentru Chimie – miercuri, 9 octombrie 2024; Premiul Nobel pentru Literatură – joi, 10 octombrie 2024; Premiul Nobel pentru Pace – vineri, 11 octombrie 2024.

Decernarea premiilor are loc în fiecare an pe 10 decembrie, la Stockholm, de ziua morții lui Alfred Nobel.

Cotidianul german din München îl dă ca favotit pe scriitorul român Mircea Cărtărescu: „Noul său roman, „Theodoros“, este o frescă vastă și aproape de necuprins a lumii. Cu toate acestea, sau poate tocmai din acest motiv, românul Mircea Cărtărescu este considerat și anul acesta un candidat de top pentru Premiul Nobel pentru Literatură”.

În cercurile literare europene se vehiculează și alte nume precum cel al autoarei chineze de avangardă Can Xue, adesea comparată cu Kafka, datorită atmosferei irealiste și întunecate din romanele și povestirile sale, a romancierul australian Gerald Murnane, a star-ului britanic Salman Rushdie, a scriitoarei americano-antiguană Jamaica Kincaid, poetei canadiană Anne Carson, maghiarului László Krasznahorkai cât și japonezului Haruki Murakami. Pariurile sunt în plină desfășurare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”
20:10 - Elena Lasconi, „reacție la cald” după decizia CCR: „Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu”
19:55 - Volodimir Zelenski spune că le va prezenta aliaților „Planul Victoriei” pentru „un final just al războiului cu Rusia”. Reuniune la Baza Ramstein din Germania
19:26 - CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia este definitivă
19:10 - Accident violent pe Valea Oltului. O tânără a murit și alte două persoane au fost rănite
18:51 - Horoscop Alina Bădic săptămâna 6 – 12 octombrie 2024. O conexiune specială cu elemente de destin (VIDEO)
17:21 - Obiect vechi de 3.000 de ani, găsit într-o pădure din România: „Erau produsele de top ale perioadei”
16:57 - Donald Trump revine la Butler, pentru un nou miting în locația în care a supraviețuit tentativei de asasinat din iulie: „Îndeplinesc o promisiune”
16:41 - Marcel Ciolacu, o nouă vizită în localitățile afectate de inundații: Se lucrează intens la refacerea infrastructurii. Până pe 1 noiembrie vom transmite Comisiei Europene evaluarea tuturor pagubelor (FOTO, VIDEO)