IGSU va fi depășit de situație, în cazul în care România va fi lovită de un cutremur devastator, admit chiar specialiștii din cadrul Inspectoratului

IGSU va fi depășit de situație, în cazul în care România va fi lovită de un cutremur devastator, admit chiar specialiștii din cadrul Inspectoratului
Foto: ziuanews.ro

Specialiștii de la IGSU recunosc într-un document că sunt depășiți de situație și dacă România ar fi lovită de un cutremur devastator, ei nu pot face mare lucru.

"Sistemul de înștiințare – alarmare – avertizare este învechit și poate fi acționat centralizat doar în mică măsură (6,7% din totalul mijloacelor de alarmare). În aceste condiții, transmiterea către autorități a informaților validate, respectiv a mesajelor de avertizare către populație este ineficientă”, este doar una dintre problemele identificate, potrivit spynews.ro.

În document se mai arată că, exceptând tehnicile de intervenție aflate în serviciu zilnic, IGSU nu dispune de alte stocuri de tehnică și echipamente care să poată fi disponibilizate rapid și utilizate în acțiuni de lungă durată.

”Deși procedurile existente în prezent permit concentrarea unui număr mare de profesioniști care pot fi deplasați, în timp scurt, în sprijinul zonelor afectate, IGSU nu dispune de facilitățile care să asigure cazarea și hrănirea acestui personal pe timpul în care acționează în sprijin în alte zone decât cea de reședință. Insuficiența resurselor umane care încadrează componentele operative ale unităţilor subordonate IGSU a condus la descompletarea unui număr semnificativ de echipaje din cadrul turelor de serviciu ale unităților subordonate IGSU, respectiv la deservirea de către un singur echipaj a două sau mai multe autospeciale de intervenţie. Vechimea parcului de autospeciale aparținând structurilor de intervenție generează cheltuieli suplimentare de mentenanță (peste 50% din tehnică are o vechime mai mare de 20 de ani) și are impact negativ asupra capacității de răspuns (performanțe tehnico-tactice inferioare)", explică reprezentanții IGSU, citați de spynews.ro.

O altă problemă este aceea că la nivel național vor putea fi adăpostite în caz de cutremur maxim un milion de persoane. Restul celor afectați ar rămâne pe drumuri.

În plus, din cauza vechimii sediilor și unităților operative din subordinea IGSU, acțiunile operative de răspuns ar putea avea de suferit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră