Controale riguroase au fost impuse la pensiuni și hoteluri din Prahova după tragedia de la Tohani, unde 7 persoane au murit într-un incendiu. În urma incidentului, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență și șeful Inspecției de Prevenire din Prahova și-au dat demisia sau au fost demiși, având în vedere neregulile, inclusiv lipsa avizului de securitate și a autorizației de construire la pensiune, scrie Observator News.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a convocat o şedinţă de lucru prin videoconferinţă la sediul MAI, după incendiul de la Ferma Dacilor. În cadrul întâlnirii, el a solicitat o analiză obiectivă a legislaţiei referitoare la prevenirea situaţiilor de urgenţă. Se propune elaborarea unui proiect de act normativ pentru amendarea legislaţiei în vigoare, bazat pe rezultatele analizei.
„Astăzi, 28 decembrie 2023, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat o ședință de lucru, în sistem de videoconferință, cu participarea, la sediul MAI, a inspectorului general al IGSU, dl. general Dan-Paul Iamandi, a primului-adjunct al acestuia, dl. colonel Constantin Florea, a șefului Direcției Generale pentru Protecție Civilă, dl. general de brigadă Marius Dogeanu și a șefului Direcției Suport Decizional, dl. colonel Ionuț Amzu, iar la nivel județean, a prefectului/înlocuitorului legal, a inspectorului șef și a șefilor structurilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Județene / București-Ilfov.
Ședința a avut ca scop prezentarea unor aspecte legate de activitatea de inspecție la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26 decembrie 2023, din localitatea Tohani, județul Prahova, ocazie cu care șeful DSU a cerut ca personalul care efectuează activități de control să manifeste toleranță zero și exigență în aplicarea sancțiunilor contravenționale față de abaterile care pun viața oamenilor în pericol.
Totodată, inspectorul general al IGSU a solicitat intensificarea controalelor pe linia siguranței la incendiu la toate categoriile de agenți economici, dar și verificări la operatorii care, în următoarea perioadă, vor desfășura activități unde se preconizează un aflux mare de persoane. Pe de altă parte, șeful DSU a solicitat o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activității de prevenire a situațiilor de urgență, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislația în vigoare”, anunţă conducerea IGSU.
DSU a trimis echipe de control la ISU Prahova, demarând atât o anchetă internă, cât și o investigație penală condusă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova. În paralel, audierile sunt în desfășurare la poliția orașului Mizil, unde se așteaptă declarații de la rude și angajați ai Fermei Dacilor.