IGPR: Peste 700 de controale pentru protejarea fondului forestier în ultimele zile

IGPR: Peste 700 de controale pentru protejarea fondului forestier în ultimele zile

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR, n.r.) a precizat, vineri, că în perioada 10 –16 iulie 2020 au fost efectuate peste 700 de controale pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combatere faptelor ilicite în domeniul silvic.

Controale pentru protejarea fondului forestier în ultimele zile

Mai precis, 749 de controale au desfășurat polițiștii, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică din IGPR, pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos.

Au fost verificate 247 de obiective cum sunt exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare și ocoale silvice.

”Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 62 de dosare penale în care sunt cercetate 52 de persoane și au fost aplicate 155 de sancțiuni contravenționale la Legea 171/2010 – Legea contravențiilor silvice, în valoare de 255.000 de lei”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Totodată, aproape 1.600 metri cubi de lemn fără documente legale, în valoare de aproape 480.000 de lei, au fost confiscați.

Autoritățile au acționat după ce au fost înregistrate 24 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 20 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor.

Amenzi de 415.000 de lei pentru transport ilegal de lemn, în martie-aprilie

Reamintim că, și în perioada 04 martie – 26 aprilie inspectori ai gărzilor forestiere, ocoalelor și direcțiilor silvice din țară au aplicat 150 de sancțiuni în valoare de 415.000 lei pentru transportat ilegal de lemne, care ajunge la aproape 1.000 mc.

Atunci, peste 163 de camioane au fost oprite zilnic de către cei peste 2.500 de inspectori ai gărzilor forestiere, ocoalelor și direcțiilor silvice din țară, bilanțul total al verificărilor fiind de peste 3600 de transporturi de lemn.

Ministrul a afirmat, la acel moment, că specialiștii Ministerului caută o nouă soluție juridică prin care statul să poată confisca utilajele și mijloacele de transport folosite în transportul și exploatările ilegale de material lemnos.

”Vreau să găsim o formula juridică care să nu mai fie invalidată de CCR. Cred că ar fi fost mult mai eficient ca, pe lângă suma de 415.000 de lei, contravalorea amenzilor, să fi avut și 150 de camioane confiscate”, a menționat atunci oficialul.

Klaus Iohannis a semnat legea care interzice exportul de bușteni în următorii 10 ani

Ulterior, în mai, preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care se intezice exportul de lemn în afara Uniunii Europene începând cu anul viitor.

Astfel că, potrivit noii reglementări, de la 1 ianuarie 2021 se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, din România în spaţiul extracomunitar.

Pentru cei care încalcă legea sunt prevăzute pedepse cu închisoarea de la un 1 la 3 ani sau cu amendă de până la 100.000 de lei.

În vederea gestionării durabile a fondului forestier, în lege este prevăzută și crearea unui Registru Național de Evidenţă Informatizată a Proprietăţilor Forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Totodată legea prevede și crearea unui Catalogulului Naţional al Masei Lemnoase pentru asigurarea transparenţei recoltării masei lemnoase, de către autorităţile publice centrale care răspund de silvicultură, iar întocmirea Cadastrul Fondului Forestier este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)