IGPR au descoperit 42 de infracțiuni economice în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie. 54 de persoane sunt bănuite de comiterea lor
IGPR a făcut un bilanț al infracțiunilor economice descoperite în ultima săptămână. Astfel, polițiștii specializați pe acest domeniu, au cosnstat că în perioada 27 noiembrie 3- decembrie, s-au făcut 42 de ilegalități fiscale de care sunt bănuite 54 de persoane, potrivit Agerpres.
”În ultima săptămână, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au continuat acțiunile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităților economice. În perioada 27 noiembrie — 3 decembrie, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au constatat 42 de infracțiuni economice, de comiterea cărora sunt bănuite 54 de persoane. Polițiștii au constatat 9 infracțiuni de evaziune fiscală, 9 înșelăciuni, 8 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal, 4 fapte la Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal și 3 infracțiuni la Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice”, arată comunicatul IGPR.
Totodată, oamenii legii au tras concluzia că au fost făcute două fapte de uz de fals, contrabandă fals material în înscrisuri oficiale și sppălare a banilor. Totodată, se menționează și o dare de mită.
”La data de 26 noiembrie, polițiștii DGPMB, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au efectuat 33 de percheziții la locuințele și sediile sociale ale unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2013-2014, reprezentanții unei societăți comerciale cu sediul în București, ar fi dispus înregistrarea în evidența contabilă a unor facturi fictive, emise de societăți comerciale cu comportament de tip ‘fantomă’, care atestă, în mod nereal, achiziția unor bunuri sau servicii de la societățile emitente ale documentelor justificative. În baza acestora, societatea comercială ar fi beneficiat de avantaje fiscale ilicite, constând în deducerea frauduloasă a TVA aferentă acestor achiziții și diminuarea nelegală a bazei impozabile aferentă impozitului pe profit. Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului este de aproximativ 10.000.000 lei, iar suma totală rezultată din circuitul de spălare a banilor este de aproximativ 20.000.000 lei. Persoanele vizate au fost conduse, pentru audieri, la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Poliției Capitalei. În cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 19 persoane, fiind puse în aplicare mai multe mandate de aducere. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor București”, precizează polițiștii.