Ignatul, tradiţie pe cale de dispariţie: Oamenii nu mai pun preţ pe preparatele culinare din porc pentru masa de Crăciun, ci preferă friptura de curcan, gâscă sau raţă

Ignatul, tradiţie pe cale de dispariţie: Oamenii nu mai pun preţ pe preparatele culinare din porc pentru masa de Crăciun, ci preferă friptura de curcan, gâscă sau raţă
Foto: cultural.bzi.ro

Tăierea porcului în gospodăria proprie reprezintă un motiv de mândrie și de bucurie semnalând și apropierea Crăciunului. Deși am fi tentați să credem că această tradiție este una românească, lucrurile nu stau așa. În trecut, această practică putea fi întâlnită și în țări precum Albania, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Grecia, Italia, Slovenia, Portugalia, Spania, Ucraina, Irlanda și chiar în SUA.

În vremurile actuale, ea pare a mai fi păstrată doar în România, Republica Moldova și Bulgaria.

La noi, această tradiţie se numeşte Ignat şi are loc pe 20 decembrie, la bulgari e cunoscută drept koleda şi înseamnă măcelar, la portughezi, matança, la sloveni, koline, winiobicie la polonezi şi zabíjaˇcka la slovaci, scrie libertatea.

La români, nicio zi de Ignat nu este completă fără împlinirea obiceiului împământenit, și anume Pomana Porcului.

 

Procesul prin care porcii sunt uciși este diferit de la țară la țară. De obicei, porcii sunt “adormiţi” înainte de a fi tăiaţi, fie prin asomarea electrică, fie prin împuşcarea cu pistolul cu glonţ captiv, fie prin gazarea cu CO2 sau cu alte substanţe narcotice.

Însă în România, Bulgaria şi Moldova, aceştia sunt ucişi direct, prin tăierea gâtului sau li se înfige cuţitul în inimă.

Obiceiul este pe cale de dipariție. În SUA, după 1990 foarte puțini oameni mai recurg la tradiția de Ignat, iar în Cehia a dispărut de tot. Oamenii preferă să cumpere bucatele de la magazine specializate.

În plus, tot mai multe ţări din Europa nu mai pun preţ pe preparatele culinare din porc pentru masa de Crăciun, ci preferă friptura de curcan, gâscă sau raţă.



 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`