Ieșirea din starea de urgență. Câți oameni au fost la mare/munte în primul weekend post carantină

Ieșirea din starea de urgență. Câți oameni au fost la mare/munte în primul weekend post carantină
Foto: captură Știrile Pro TV

Primul weekend de după ieșirea din starea de urgență, instituită în contextul pandemiei de coronavirus, i-a scos pe români din case. Profitând de relaxarea restricțiilor, decisă de autorități, dar și de vremea frumoasă, mii de oameni au plecat, încă de sâmbătă dimineață, către stațiunile de pe Valea Prahovei sau spre mare pentru a se bucura de puțină libertate, la capătul a două luni petrecute în izolare sau carantină. La ora redactării acestei știri nu există date oficiale cu privire la numărul românilor care și-au petrecut primul weekend post-carantină la munte sau la mare, dar ținând cont de numărul mare de mașini de pe șosele, este clar că a fost vorba despre mii de persoane care au vrut să revină, măcar pentru scurt timp, la normalitatea de dinainte de pandemia de COVID-19.

Aglomerație pe Valea Prahovei în primul weekend de după starea de urgență

Odată cu ieșirea din starea de urgență, autoritățile au stabilit că cetățenii pot face excursii pe munte, în grupuri mici, unde păstrarea distanțării sociale este o regulă mai ușor de respectat. Astfel, în primul weekend de relaxare, DN1 a începul să se aglomereze, iar stațiunile de agrement de pe Valea Prahovei au fost pline. Cum restaurantele și hotelurile sunt în continuare închise, turiștii au fost nevoiți să facă doar scurte drumeții.

Unii au optat pentru o plimbare cu telegondola, însă și aceasta se desfășoară în condiții speciale, notează Știrile Pro Tv. Astfel, accesul spre peronul de îmbarcare se face doar după verificarea temperaturii turiștilor, iar într-o cabină nu pot urca mai mult de două persoane. De asemenea, putarea măștii de protecție este obligatorie.

Mulți români au ales să se relaxeze la malul mării în primul sfârșit de săptămână post-carantină

Și la malul mării s-au adunat sute de oameni dornici de relaxare. Plaja și pasarela din stațiunea Mamaia au fost pline în acest sfârșit de săptămână de oameni care au ieșit la plimbare sau au ales să facă puțin sport. Și copiii au fost încântați de ieșire și unii dintre ei au făcut chiar castele de nisip pe plajă.

Cu toate acestea, România se află încă în plină pandemie de coronavirus, iar potrivit regulilor instituite de autorități, oamenii pot merge la mare sau la munte, însă trebuie să aibă asupra lor declarațiile pe propria răspundere pentru a-și justifica deplasările. Documentul este necesar doar pentru situațiile în care cetățenii circulă între localități, iar pentru scurtele excursii la malul mării sau pentru drumețiile pe munte în declarație trebuie să fie bifat punctul referitor la ”activități recreativ sportive individuale, desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult trei persoane”.

Premierul Ludovic Orban: Sezonul estival s-ar putea deschide din 1 iunie

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că intenția autorităților este ca începând din data de 1 iunie să permită deschiderea sezonului estival, desigur, cu respectarea anumitor reguli privind siguranța sanitară. Decizia depinde însă de evoluția epidemiei de coronavirus din România.

”În ceea ce privește sezonul estival, sigur că probabil că după data de 1 iunie vom reglementa acest sector. Intenția noastră, sigur, în măsura în care nu există o răspândire mai largă, un număr mai mare de cazuri de infectare, intenția noastră este ca, în condiții foarte bine reglementate, să permitem sezonul turistic estival”, a declarat Ludovic Orban.

Începând din data de 15 mai, odată cu ieșirea din starea de urgență și cu prima etapă a relaxării unora dintre măsurile de restricție, românii au obligația de a purta măști de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`