Conducerea ICR a emis miercuri un comunicat de presă în care a răspuns întrebării premierului Victor Ponta, care i-a rugat pe membrii instituției să spună dacă vor să rămână în continuare sub Senat sau vor să revină în autoritatea președintelui României.
„Aş vrea să-i întreb pe cei de la ICR dacă consideră că trebuie să rămână sub preşedintele României acum. Sau o să considere că e mai bine la Senat?“, a spus Ponta marți.
Astfel, conducerea ICR reamintește că niciunul dintre lideri „ nu dorește un nou mandat la conducerea ICR, indiferent cine ocupă funcția de președinte al României”. ICR anunță că preferă autoritatea simbolică a președintelui României, în comparație cu trecerea în subordinea, inevitabil politică, a Biroului Permanent al Senatului.
„Această poziție este una de principiu și nu este legată de numele Președintelui României”, se precizează în comunicat.
„Două sunt motivele noastre. Ambele țin de experiența noastră instituțională. (1) Primul invocă experiența audierii noastre, de-a lungul anilor, în Comisia de cultură a Senatului: cu excepția poziției deschise a câtorva senatori, atmosfera era dominată de un naționalism înverșunat și obtuz, complet impermeabil la orice judecată rațională privind programele culturale. În totul, o atmosferă morală complet improprie conceperii și implementării unor programe culturale de calitate. Temerea noastră este că, prin subordonarea Institutului față de Senat, această atmosferă morală va contamina și conducerea ICR-ului, conducând astfel la distrugerea neutralității sale politice. (2) Al doilea motiv se referă la experiența noastră cu Președinția. Potrivit Constituției, președintele trebuie să se comporte neutru din punct de vedere politic (ceea ce unui senator, din orice partid ar fi, nu i se cere). Președintele, oricare ar fi acesta, pierde mult mai mult în ochii opiniei publice dacă intervine discreționar în programele culturale ale Institutului, decât ar avea de câștigat dacă își respectă, aulic, președinția simbolică asupra Institutului. Firește, orice om poate abuza: dar președintele poate fi tras individual la răspundere, în timp ce un Birou Permanent al Senatului, nu”, se mai arată în comunicatul ICR, semnat de președintele Horia Patapievizi și vicepreședinții Tania Radu și Mircea Mihăieș.
Conducerea instituției constată că prin noua postură a premierului, acesta admite că „prevederile ordonanţei de urgenţă nr. 27/14 iunie 2012 „privind unele măsuri din domeniul cultural” au fost pripite și chiar îndoielnice”.