ÎCCJ a decis! Ce categorie de români își poate majora punctele lunare cu 50% și reduce vârsta de pensionare. Dorina Barcari: „Sunt niște drepturi încălcate de ani de zile” (VIDEO)

Publicat: 05 06. 2024, 17:34
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sunt date noi în ceea ce privește pensiile românilor. Înalta Curte a stabilit că românii care au lucrat în grupa a II-a de muncă, în condiții speciale, înainte de 1 aprilie 2001, vor putea beneficia de majorarea punctajelor lunare cu 50 % și de reducerea vârstei de pensionare, a anunțat Ioana Constantin, în cadrul emisiunii Politica Zilei, de pe B1 TV.

„Sunt niște drepturi încălcate de ani de zile”

Dorina Barcari, expert pensii și salarizare, a avut o intervenție în cadrul emisiunii Politica Zilei, unde a comentat această decizie a ÎCCJ.

“Eu v-am trimis dumneavoastră, ca să vedeți, din 2009 câte decizii ale Înaltei Curți și legi au fost date în susținerea drepturilor pentru cei care au muncit în grupele de muncă. Și au fost date și n-au fost respectate mai niciunele. Sunt niște drepturi încălcate de ani de zile”.

Dorina Barcari a fost întrebată cum se va proceda, acum, la recalculare în aceste cazuri.

“Păi nu știu cum au hotărât ei, pentru că legea nu spune foarte clar dacă și la cei care suntem deja pensionați se vor păstra calculele pe vechiul sistem sau se va reface calculul și se vor diminua valorile, pentru că este una să aplici 50 %, e alta să adaugi 0,5 puncte la un punctaj realizat direct.

Ori, în asemenea situații, doar promisiunea verbală pe care au făcut o serie de susținători ai legii, nu este suficientă, pentru că ați văzut, v-am dat șirul ăla de decizii ale Înaltei Curți și legi, 209, și alte legi, care au tot fost date și Casele de Pensii în continuare le încalcă. V-am trimis acolo și o decizie a Înaltei Curți care privea acordul global, pe care Casa de Pensii nu îl valorifică în calcule decât prin hotărâre de instanță și e dată lege să se respecte”.

„Tribunalele sunt pline, de ce? Că ei respectă legea”

Dorina Barcari a mai fost întrebată și de acordul global, despre care s-ar fi spus că de la toamnă se va lua în calcul, la a doua recalculare.

“El trebuia să se ia din 2011, dar văd că se tot amâna. A fost dată lege, a fost dată decizia Înaltei Curți, care n-a însemnat nimic. Acum o să fie că, vezi Doamne, înseamnă din septembrie. Astea sunt niște lucruri care demonstreaza neseriozitate și rea intenție, nu este o bună intenție, nu este ceva profesionist, riguros, în respectul legii și a drepturilor cetățenilor, care au muncit, ci este o gărgăreală, așa, hai să le mai dăm o speranță, hai să le mai promitem ceva, și pe urmă vedem noi, că încurcăm lucrurile, și facem erori.

Tribunalele sunt pline, de ce? Că ei respectă legea?”