ICCJ a admis cererea DNA de urgentare a procesului lui Dan Voiculescu: Termenul stabilit, 31 ianuarie

Publicat: 25 01. 2013, 17:28

Procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este inculpat Dan Voiculescu, a fost urgentat după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea procurorilor DNA.

Astfel, după ce termenul stabilit aleatoriu a fost data de 25 aprilie 2013, termenul în care se va reîncepe judecarea acestui caz este 31 ianuarie.

Judecătorii instanţei supreme au admis în 16 ianuarie 2013 o cerere făcută de procurorii anticorupţie prin care solicitau judecătorilor preschimbarea termenului de judecare, stabilit iniţial pentru 25 aprilie 2013.

Concret, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a arătat că durata stabilită pentru începerea judecăţii în acest caz este prea mare şi astfel au cerut acordarea unui termen mai recent pentru începerea dezbaterilor.

Acest dosar s-a întors la începutul lunii ianuarie 2013 la instanţa supremă, după ce Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.

În 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, instanţa supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, întrucât acuzatul demisionase din funcţia de senator, calitate pe care a recâştigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012, scrie Mediafax.

Surse judiciare afirmau, în iunie 2012, ca Voiculescu urmăreşte să câştige timp pentru a i se prescrie faptele de care este acuzat, motiv pentru care şi-a dat demisia din Parlament, pentru ca dosarul să se întoarcă la Tribunalul Bucureşti, iar după ce va fi reales senator cazul să ajungă iar la ICCJ.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, instanţa competentă a judeca fiind atunci Tribunalul Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.