Iaurturile cu fructe, dăunătoare pentru organism fără o dietă echilibrată
Iaurturile cu fructe pot fi dăunătoare pentru organism dacă nu avem o dietă echilibrată. Motivul spun specialiştii, concentraţia prea mare de zahăr şi arome de diferite fructe. Un studiu realizat in România pe 41 de tipuri de iaurt cu fructe a scos la iveală că 83,3% conţin zahăr, iar unele produse nici nu scriu procentul de fruct pe care îl conţin, potrivit B1 TV.
Incredientele de pe etichetă sunt scrise sunt în ordine descrescatoare, ceea ce înseamnă că primul incredient are valoarea cea mai mare, canitatea cea mai mare în produs, ultimul ingredient cantitatea cea mai mică. Din acesta perspectivă se observă că sunt iaurturi care au coloranți și conservanți care au mai mult zahar adăugat, sunt și produse care nu au conservanți.
Studiul Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor realizat pe 41 de iaurturi cu fructe ale unor mărci diferite, a scos la iveală că 83,3% conțin zahăr și au în continutul lor arome de diferite fructe, iar pe aproximativ 12,19% din cazuri apare simplu sintagma „preparat sau continut de fruct” fără a se specifica și procentul acestuia.
De asemenea, în iaurturi există trei categorii de zaharuri. În primul rând, cele prezente în mod natural în lapte, apoi în fructele proriu-zise și, bineînțeles, zahărul sau siropul de fructoză care este adăugat.
Cantitatea totală de zahăr pe care o consumăm într-o zi, este acea care ar trebui să ne pună pe gânduri. Un iaurt cu fructe nu reprezinta neaparat un pericol, dar dacă în dieta mai avem și dulciuri sau alte surse de zahăr, într-adevăr toate aceste se pot aduna și pot fi dăunătoare.
Specialiştii ne recomandă să cumpăram doar iaurturi care conţin între 15% şi 30% calciu şi a căror cantitate de zahăr nu ar trebui să depăşescă 9 grame.
Iaurturile în care zahărul este trecut pe etichetă ca fiind primul sau al doilea ingredient, ar trebui evitate