Iași: Preotul care l-a botezat pe Steinhardt a primit Crucea Moldavă
Arhimandritul Mina Dobzeu, preotul care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt, a primit sâmbătă distincția Crucea Moldavă din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, scrie Agerpres.
Distincția i-a fost acordată de Teofan, mitropolitul Moldovei, după oficierea slujbei liturgice din ziua prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Arhimandritul Mina Dobzeu (96 ani), rămas în memoria tuturor ca fiind 'botezătorul lui Nicolae Steinhardt', s-a născut la 5 noiembrie 1921, în Grozești, județul Lăpușna din Basarabia și a purtat numele de mirean Mihail.
La doar 13 ani, a intrat ca frate la mănăstire, iar în 1946 a fost tuns în monahism. În 1957 a început să studieze la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, dar în anul al II-lea a fost exmatriculat, scos din monahism și condamnat la închisoare de către regimul comunist.
A făcut pușcărie la Galați, Jilava, Gherla și la Canal — colonia de muncă din Delta Dunării, unde s-a întâlnit și a devenit camarad cu importanți oameni de cultură ai vremii: Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, iar la Gherla, cu Alexandru Zub, Alexandru Ivasiuc și Vasile Vasilache (ajuns vicar al Episcopiei Românești din New York).
La Jilava, pe 15 martie 1960, monahul Mina Dobzeu l-a botezat ortodox pe Nicolae Steinhardt, 'evreul intelectual, cu purtare frumoasă și cultură', întemnițat pentru refuzul de a depune mărturie împotriva lui Constantin Noica.
Întâlnirea din celula 18 de la Jilava dintre călugărul Mina și Steinhardt și-a pus amprenta definitiv asupra vieții celor doi. Steinhardt scria în "Jurnalului Fericirii": 'acest călugăr m-a creștinat la Jilava, înfruntând, și eu și el, rigorile restricțiilor și dispozițiilor care interziceau astfel de manifestări și convertiri. Cu acest prilej mi-am schimbat și numele din Aurel în Nicolae'.
Mina Dobzeu a ieșit din închisoare în 1964, iar cinci mai târziu a început să slujească la Mănăstirea 'Sfinții Apostoli Petru și Pavel' din Huși — Catedrala episcopală.
În anul 1988 intră din nou în detenție, pentru 8 luni, fiind acuzat de 'uneltire împotriva siguranței statului', în urma celor șapte scrisori adresate direct lui Nicolae Ceaușescu, cu privire la morala poporului român și la ateismul pe care comunismul voia să-l impună.
După o viață zbuciumată, în care nu a făcut compromisuri, ajuns la 96 de ani, părintele Mina Dobzeu și-a pierdut vederea și suferă de multe boli.
Acordarea distincției Crucea Moldavă de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei este un binevenit gest de recunoaștere a unei valori autentice a istorie noastre bisericești dar și laice, într-o perioadă în care România este tot mai lipsită de repere și verticalitate.