Iași: Fost procuror-șef, prins la volan cu o alcoolemie de peste 4 la mie. Cum a fost prins și ce condamnare a primit

Iași: Fost procuror-șef, prins la volan cu o alcoolemie de peste 4 la mie. Cum a fost prins și ce condamnare a primit
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un fost procuror-șef din Iași prins la volan cu o alcoolemie uriașă a fost condamnat la un an și 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentința Judecătoriei a fost contestată atât de el, cât și de procurori, procesul urmând să se reia în septembrie, la Curtea de Apel.

Fost procuror-șef, prins beat la volan

În seara zilei de 22 august 2020, polițiștii au oprit o mașină care li se părea suspectă deoarece se deplasa atât de încet, încât încurca traficul.

La volan era Valentin Iordan, fost procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunal, informează Ziarul de Iași. El a coborât singur din mașină, dar cu greutate și cu probleme de echilibru.

Alcooltestul a arătat o concentrație a alcoolului de 1,88‰ în aerul expirat, iar analizele de sânge au stabilit o alcoolemie de 4,05‰ în sânge. Alcoolemia teoretică în momentul opririi a fost calculată retroactiv la 4,19‰.

Audiat de foștii săi colegi, Iordan a spus că în ziua respectivă se certase cu iubita sa și că în momentul în care s-a urcat la volan era perfect lucid și a decis să conducă încet tocmai pentru că se știa băut.

Pedeapsa pe care a primit-o procurorul în primă instanță

Pentru conducere sub influența alcoolului, Iordan risca o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la cinci ani. El a depus la instanță un teanc de caracterizări pozitive din partea unor procurori, a unor polițiști, a unui șef de lucrări de la Universitatea de Științele Vieții sau a unui preot de la Mitropolie. În schimb, judecătorul a apreciat că fostul procuror putea să sune o rudă sau să cheme un taxi, în loc să se urce beat la volan.

În cazul șoferilor aflați la prima abatere, judecătorii tind să aplice pedepse orientate spre minimul de un an de închisoare. Numai că, de data aceasta, alcoolemia atât de mare l-a făcut pe judecător să se orienteze mai degrabă spre medie, dispunând o pedeapsă de un an și 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Judecătorul a mai dispus ca Valentin Iordan să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice sau a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. De asemenea, timp de doi ani, el nu mai are voie să conducă.

Sentința Judecătoriei a fost contestată atât de Iordan, cât și de procurori. Procesul se va relua în septembrie, la Curtea de Apel.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`