Iarna se întoarce în România. Alertă de ploi, ninsori şi frig: „Temperaturile vor scădea mult”

Iarna se întoarce în România. Alertă de ploi, ninsori şi frig: „Temperaturile vor scădea mult”
Sursa Foto: Flickr.com

Meteorologii avertizează că începând de astăzi, vremea în România, dar și în alte țări europene, se va schimba radical, semănând mai mult a iarnă decât a primăvară.

Se pare că vestul, centrul și sudul Europei se vor afla sub alertă meteo de ploi abundente și temperaturi scăzute.

Iarna se întoarce pentru o săptămână

Vortexul polar nu are nicio legătură cu ce se întâmplă acum. Este corect să spunem că deasupra unei mari părți a continentului european a pătruns o masă de aer polar. O masă de aer foarte rece. Nu este ceva nemaivăzut, dar este cauza manifestărilor de vreme pe care le așteptăm în următoarele zile. Cu alte cuvinte, cauza este circulația la scară mare care a favorizat pătrunderea unui aer de origine polară până înspre zona țării noastre și chiar mai la sud, dar nu este ceva neobișnuit.

Pentru că noi suntem într-o zonă a continentului european unde, periodic, suntem influențați de circulații dinspre nord, care aduc aer polar, sau dinspre sud, care aduc aer cald. Ce este important de spus este că avem acum, pe de o parte, această pătrundere de aer rece, pe de alta, precipitațiile sunt aduse de formațiuni ciclonice care se generează în Marea Mediterană.

Din cauza acelui ciclon din Mediterană care se apropie, ne așteptăm să plouă abundent în noaptea de luni spre marți și pe tot parcursul zilei de marți. Iar la munte, să ningă. Adică să fie precipitații importante cantitativ”, a explicat Florinela Georgescu, directorul executiv al Agenției Naționale de Meteorologie, pentru adevarul.ro.

Potrivit expertului, precipitații importante, intensificări ale vântului, dar și scăderi de temperaturi vor avea loc în zona de contact.

„Din cauza faptului că masa de aer este foarte rece, temperaturile vor scădea mult, față de normalul perioadei. În mod normal, în această perioadă, media ultimelor decenii este între 11 și 19 grade Celsius, ca temperaturi maxime. Ori, noi așteptăm marți maxime între 2 și 12 grade Celsius, iar miercuri – care va fi ziua cea mai rece –, în general, între 0 și 10 grade Celsius. Deci, temperaturi și cu mai mult de 10 grade mai coborâte decât ar fi firesc în această perioadă”, a transmis Florinela Georgescu.

Vreme deosebit de rece în România

„Abia în weekend așteptăm o creștere a temperaturilor. Precipitațiile cele mai importante vor fi în cursul nopții de luni spre marți și în cursul zilei de marți”, a mai spus specialista.

De asemenea, la munte, în partea de Nord a Moldovei, în Transilvania vremea va căpăta aspect de sfârșit de iarnă. 

„Au mai fost și în alți ani episoade cu vreme rece și ninsori în luna aprilie. În 2017, de exemplu, în ultima decadă a lui aprilie a avut loc un viscol în Moldova cu depunere de strat de zăpadă. Nu sunt de dorit astfel de episoade în aprilie, dar se mai întâmplă. În orice caz, chiar dacă arată ca un episod de iarnă, aceasta nu mai are forță. Pentru că zăpada pe care o așteptăm va fi foarte umedă deoarece a fost cald până acum. Deci, nu mai e ca iarna”, a conchis Florinela Georgescu.

Pentru marți și miercuri meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi, vânt, lapoviță, ninsori și viscol puternic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`