Hunedoara | Raed Arafat a aprobat ieșirea din carantină a Spitalului Județean de Urgenţă Deva

Publicat: 02 04. 2020, 21:34
Foto: pixabay.com

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva a ieșit astăzi, 2 aprilie, din carantină. Acest lucru s-a întâmplat după ce Raed Arafat a aprobat planul de reorganizare întocmit de conducerea unităţii medicale, înaintat Ministerului Sănătăţii şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Spitalul va interna DOAR persoane care au COVID-19

Cu toate acestea, Spitalul Judeţean de Urgenţă îi va putea interna doar pe pacienții care sunt depistați ca având COVID-19.

„Planul de reorganizare a spitalului a fost aprobat. Spitalul Judeţean de Urgenţă a ieşit din carantină şi va putea face internări, dar numai pentru bolnavii confirmaţi COVID-19″, a declarat directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei pentru Agerpres.

Spitalul va fi desemnat ca unitate medicală care se va ocupa exclusiv de pacienții depistați cu noul coronavirus. De asemenea, instituția este pregătită pentru tratarea celor infectați.

Luni, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva a fost declarat în stare de carantină pentru 14 zile. Această situație a obligat personalul care se afla în acel moment la muncă să rămână la serviciu. La acel moment, cinci medici şi 13 pacienţi din cadrul SJU Deva erau infectaţi cu cu noul coronavirus.

Conducerea Spitalului de Urgență Suceava, preluată de medici militari

O altă unitate medicală care a trecut prin sițuații grele din cauza COVID-19 este Spitalul Județean Suceava. PremierulLudovic Orbana anunțat joi, în debutul ședinței de guvern, că noua conducere a Spitalului Județean Suceava este formată din medici militari. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat pentruB1 TV, că diferența între conducerea civilă și cea militară ține de „rigurozitatea și respectarea regulilor”. Acesta a mai afirmat că în cazul medicilor militari este „mult mai greu, aproape imposibil” să demisioneze. Spitalul Județean Suceava a devenit un adevărat focar de coronavirus după ce aproape 100 de cadre medicale s-au infectat. Managerul a fost demis, dar conducerea nou instalată și-a dat demisia după numai o săptămână. Soluția găsită acum este cea a managementului militar.

„Împreună cu domnul ministru (al Apărării) Ciucă și cu domnul ministru al Sănătății (Nelu Tătaru), am decis ca managementul Spitalului Județean Suceava să fie asigurat de o echipă de medici militari cu experiență, care să aibă capacitatea să pună în funcțiune într-un timp cât mai scurt acest spital. De asemenea, i-am solicitat domnului ministru să fie prezent pentru a face o evaluare a situației nu numai în privința stării spitalului, cât și în privința funcționării Direcției de Sănătate Publică și, în general, a tuturor structurilor care se ocupă de punerea în practică a planului de măsuri stabilit. Îi mulțumesc domnului ministru Ciucă și pentru disponibilitatea de a pune la dispozția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a efectivelor de la unitatea Dorohoi (Huși, de fapt – n.r.), pentru a asigura toate operațiunile necesare de dezinfecție atât în municipiu, cât și în spațiile publice importante din Suceava”, a declarat premierulLudovic Orban, la debutul ședinței de guvern de joi.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat că efectivele de la Huși vor ajunge în Suceava vineri dimineață. Joi, acestea au evaluat situația și s-au coordonat cu autoritățile locale, iar de vineri intră în procesul de dezinfecție.